Followers

Monday, May 25, 2009

DEMI MASA ^^

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Syukur alhamdulillah, nampak nyer cuti sem 4 kali ni dipenuhi dgn perkara bermanfaat. Setelah sbulan bergoyang kaki fi baiti (x la hundred percent relax, actually kemas uma gak cz byk lagi kotak2 yg nak dipunggah, pindah uma katakan + g ceramah + program + lek kg + jenjalan + jaga a.sedara), then ana telah dilamar oleh sorang kawan mak untuk bekerja kt Tadika Islam Hira'..hu3, back 2 skul! skola lama I dlu tu. Dah bertahun-tahun den x p Hira' Batu Belah. Dok opis tadika, tolong pengurus ape2 yg patut :)


Erm, bile tgk jadual tadi, rupe2 nye stiap ari till awal julai ana de program. Dah hari berkerja ana kerja n hujung minggu dipenuhi dgn pelbagai program sampai tertindih-tindih, but I utamakan usrati la..banyak lak spupu yg kawen mei-jun ni..cam besa lah, ana kne bawak hantaran..haritu dah jadi pengapit..ha3 :p

Actually cadang kje kat sini sbulan je la coz awal bulan julai dah nak masuk new sem, SEM 5, FINAL YEAR! wow..den dah final year degree. Cam x cayer je, rase cam budak2 tadika lagi..kwang2.ade org tgk muka ana, depa cakap, "ni lepas spm yer" adoi..lps spm? no comment..kui3.ader plak yg tegur ana cakap, "anak dh bape yer" amboi2..soklan x bleh tahan..

Erm, jumpe ramai sgt org yg daku kenali kat tadika ni. Muallim, muallimah, adik2, kawan2 1 batch n smua la. Rindu kat depa smua (tadika sblah sek rendah hira'):D Suasana tarbiyah kat sini cukup manthop. Ku rindukan bi'ah itu. Kat UPM susah sket nak cari bi'ah sebegini. Kite sendiri kne pandai cari gerakan n suasana yg sesoleh itu. Moga daku dapat istiQamah walau dimana diri dicampakkan. Amen33

Bercerita tentang tugas ku sehari-harian di tadika ini, berbagai perkara baru dapat ku pelajari. Yang paling best ialah telatah anak2 tadika yang sungguh aktif n comel :) (ha3, cerita macam 3 tahun je dah keje sana, padahal arini baru third day!) Cute2 smua..ade yg tegur ana dlu.."kak, wat per tu?"..de juga yg curi2 pandang masuk opis, tgk ana wat keje, de yg senyum2, mcm2:)

Ha! ari pertama keje, adoi, penat beb~ he3..sebab x biasa kan, malam b4 keje tu, gatal tdo pkol 2am, esok nye ngantuk2 g keje..tu la besa bangun lambat dan ari pertama juga, den terbangun lewat! ha3..first day dah camtu..ape nak jadi Nadirah ni..sabo jerk la yer..len kali jgn wat lagi taw(^^!)

Tadi terkunci dalam toilet! ya ampun, ade budak tadika kunci toilet tu, die x prasan kot ade 'makcik' ni dalam toilet..sabau jerk la, hampir 1 minnit 11 saat (kira sendiri..he3) den dikurung, akhirnye terlepas jua..puas ku ketuk dan melaung, tapi depa x denga? slow sangat ker suara den ni? apepun, alhamdulillah la dapat kuar..hu3

Time rehat, ana g kat kedai skola, ade geng skola dulu kat situ..dan berkenalan ngan bbrapa petugas len..dan ade sorang akak ni, cukup solehah akhlak nyer..terpikat diriku..borak macam2 ngan die n die bukak topic jodoh..die bg nasihat, jgn lah cintan cintun b4 kawen (alhamdulillah, den x penah dan x akan sesekali!) cz nanti kurang berkat pkahwinannye..after that, die kasi pinjam buku PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH & RASUL hasil nukilan Fatimah Syarha..(balik uma trus baca, mmg menarik da bom buku ni! alfun mabruk utk penulis) last2, den beli sebuah utk dihadiahkan pada adikku yg tercinta :) Moga bermanfaat. Amen33

Kemudian, back 2 office and one of da student ni yg juga besday boy (genap 6 tahun arini) masuk opis..pastu geng2 die smua serbu tempat den bkerja..borak2 la..depa yg memulakan perbualan..he3

"kak, saya ada 2 abg, 2 kakak"
"ooo..erm, adik anak keberapa?"
"anak ke3"
"anak ke3? tapi de 2 abg 2 kakak kan..
abestu, adik bradik ade bape?"

"1"
"ape?1?"

adoi, ana ketawa sorang2 dalam hati..sabau jerk la..sib baik besday boy..then masing2 nak cakap..ana x taw nak layan sape..sib baik ana suka bdk2 :) then tadi muallimah tadika tu suh pasang langsir kat opis, ana pun pasang la..time nak gantung tu, adoi..den terjatuh, abes luka tangan..den ketawa sorang2 dlm hati..bukan pe, den ni mmg juara segala jatuh..cakap je jatuh pe, jatuh tangga, lonkang, katil, kerusi, meja, sume penah..(aritu jatuh longkang n ambulance datang..longkang tu sedalam tinggi seorang manusia..dasyat2) na'am, mcm2 berlaku dalam perjalanan kita sebagai hamba allah. Moga ISTIQAMAH mnjadi pakaian dalam mlakukan perkara hasanah n yakinlah dengan Qada' & QadarNYA ^^ Akhir kalam, walau apepun yg berlaku, moga kita smua thabat dalam iman & islam :) Yang penting, hidup mesti diteruskan!


Jom hayati Lirik Lagu bawah ni yer :)

Title: Demi Masa
Munsyeed: Raihan

Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan yang beriman dan beramal soleh
Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan nasihat kepada kebenaran dan kesabaran

Gunakan kesempatan yang masih diberi moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan yang beriman dan beramal sholeh
Gunakan kesempatan yang masih diberi moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan kerna ia takkan kembali

bingkisaNurani:
adakah masa terluang kita diisi dengan perkara berfaedah? TEPUK DADA, TANYA IMAN..



Read More :D

Thursday, May 21, 2009

KAS 5 & Jambori :)

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Ana nak promote sket 2 programmes besaq yg diadakan dalam masa terdekat ni. Sebelum tu, Sanah Helwa buat my niece, Miqdad yg melewati umur 2 tahun. Kat bawah ni kek die, WOW!




* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

FIRST PROGRAMME

(KLIK PADA GAMBA ^^,)


KEM ANAK SOLEH KEMBALI!!

NAMA PROGRAM
“Kem Anak Soleh V”

TEMA PROGRAM
“Anak Soleh; Permata Hati, Harapan Ummah”

TARIKH
Kumpulan 1 : 1 jun 2009 hingga 5 jun 2009
Kumpulan 2 : 8 jun 2009 hingga 12 jun 2009

MASA
8.30 pagi- 12.00 tengahari (setiap hari)

TEMPAT
Surau Ar-Rahmah, Seksyen 8(peta lokasi)
Surau Taqwa, Seksyen 7(peta lokasi)
Surau Ar-Rayyan, Seksyen 7(peta lokasi)
Surau Al-Ittihadiyah, Seksyen 9(peta lokasi)
Masjid Pangkalan Udara, Subang(peta lokasi)

MODUL
-diskusi iman
-halaqah tilawah
-slot ibadah
-jom berakhlaq!
-sains dan al-Quran

YURAN
RM40/peserta/minggu

HUBUNGI UNIT PENDAFTARAN

saudara Adib Abdullah(013-2758525)

saudari Amirah(013-6345889)

saudara Fikri(019-3982454)

PENUTUP BICARA
Semoga segala usaha ALIPH dalam menyumbangkan jasa dan bakti kepada masyarakat setempat mendapat redha, rahmat dan hidayah Allah S.W.T. Segala kerjasama terutamanya daripada kariah surau, ahli-ahli ALIPH, dan masyarakat setempat yang menjayakan program ini merupakan budi yang cukup berharga dan semoga ia menjadi antara usaha yang dipandang tinggi disisi Allah.

SECOND PROGRAMME

(KLIK PADA GAMBA ^^,)



Bersempena kedatangan cuti sekolah pada bulan Jun ini, Kelab Remaja ISMA (KRIM) akan menganjurkan JAMBORI REMAJA MUSLIM NASIONAL '09 seperti berikut:

Tarikh: 6 - 9 Jun 2009
Lokasi: Hutan Lipur Ulu Bendul, Kuala Pilah, Negeri Sembilan
Kumpulan Sasaran: Remaja Lelaki (13 - 17 Tahun)
Yuran: RM 70.00

bingkisaNurani:
jemput datang umah sabtu ni, 23 Mei sempena aQiqah Khairin Madihah n besday MiQdad 'Ayyash :)
sape nak makan kek Upin Ipin jom datang..kwang2



Read More :D

Wednesday, May 06, 2009

.: Fl0wer & PearL :.

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

A

dialogue

between

a flower

and

a pearl.


One day, a brilliantly beautiful and fragrant flower with attractive colors met a pearl that lives far in the bottom of the sea and has none of these characteristics.

Both got acquainted with each other.

The flower said: "Our family is large; roses and daisies are members of the family. And there are many other species that are various and countless, each has a distinctive scent, appearance …etc."

Suddenly, a tinge of distress appeared on the flower.

"Nothing accounts for sorrow in your talk; so why are depressed?" The pearl asked.

"Human beings deal with us carelessly; they slight us. They don't grow us for our sake but to get pleasure from our fragrance and beautiful appearance. They throw us on the street or in the garbage can after we are dispossessed of the most valuable properties; brilliance and fragrance" The flower sighed.

And then the flower said to the pearl: "Speak to me about your life! How do you live? How do you feel it? You are buried in the bottom of the sea. "

The pearl answered: "Although I have none of your distinctive colors and sweet scents, humans think I am precious. They do the impossible to procure me. They go on long journeys, dive deep in the seas searching for me. You might be astounded to know that the further I lay, the more beautiful and brilliant I become. That's what upraises my value in their thought. I live in a thick shell isolated in the dark seas. However, I'm happy and proud to be in a safe zone far from wanton and mischievous hands and still the humans consider me highly valuable"

Do you know what the flower and the pearl symbolize?

Think! Think!

You will find that....


The flower is the unveiled woman (who shows her charms)


and the pearl is the veiled woman (who conceals her beauties)

Think about it!

Indeed Allah is gentle
and loves gentleness,
and gives due to gentleness
that which He does not give due to harshness
- Muhammad (salAllahu alayhi wasalam)
[ibn Majah, ibn Hibban - Hasan]

bingkisaNurani:
Seindah Hiasan Wanita Solehah :)



Read More :D

Saturday, May 02, 2009

kecek URDU :)

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Lagu yg bertajuk ALLAHU RABBI sekaligus mnjadi judul album kelapan Inteam ni menarik minat ana. Loghat 'urdu' diselitkan disitu. Bile sokmo ana dgr lagu ni, scra automatik ana terhafal bait2 lirik ni, seterusnyer mengambil iktibar sebaik semaksimum mungkin.

Kat bawah ni ana letak lirik nyer..

Who is The Creator
Who is The Sustainer
Surely He’s The One
Lord of all mankind

يا الله...
الله الله يا الله الله الله
الله الله يا الله الله الله
انت يا ربي انت يا رحمن انت ياالله
الله ربي

Chand aor sittarre bohot cham ketey he
Khuda ke bagar roshni ka wujud nehi he
Roshni ke baht andera hota he
Din raht khuda ki manzi se hote he
Sab kuch khuda ke wujud nehi he…

Har parta darakh sigh girta he
Ye sab kuch khuda ki taqath he
Sammandar aor zamin me kitni mitthi he
Sab kuch khuda ki iradat he…


Bulan dan bintang hiasi alam
Tiada ‘kan bercahaya tanpa izinNya
Terangnya siang berganti malam
Tiada sekali menyalahi aturannya
Maha Kuasa Tuhan yang menciptakannya

Helaian dedaunan gugur dari pepohonan
Pasti dalam pemerhatian kudratnya Tuhan
Butiran pasir di daratan dan di dasar lautan
Tetap dalam pandangan iradat Tuhan

Lagu: Amin Inteam (Inteam Records)
Lirik: Zubaralhadid & Amin Inteam (Inteam Records)
Hakcipta : Inteam Records
Penerbit : Amin Inteam & Frizdan
Susunan Muzik : Firdaus
Tabla : Ijan ASK

dari KTI (Komuniti Teman Inteam), akh Amin ade selitkan beberapa meaning bahasa urdu tu..antara nyer..

CHAND = BULAN

OR = DAN

SITARRE = BINTANG (STAR)

KHUDA = TUHAN

ROSHNI = BERCAHAYA

WUJUD NEHI HE = TIDAK WUJUD

FIRMAN ALLAH DALAM SURAH AL-AN'AAM AYAT 59:

MAFHUMNYA:

"Dan pada sisi Allah jualah anak kunci perbendaharaan segala yang ghaib, tiada sesiapa yang mengetahuinya melainkan Dia lah sahaja; dan Ia mengetahui apa yang ada di darat dan di laut; dan tidak gugur sehelai daun pun melainkan Ia mengetahuinya, dan tidak gugur sebutir bijipun dalam kegelapan bumi dan tidak gugur yang basah dan yang kering, melainkan (semuanya) ada tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz) yang terang nyata."

bingkisaNurani:
pasni pandai la cakap hindustan..huk3..



Read More :D
Related Posts with Thumbnails