Followers

Monday, August 30, 2010

AYAM HALIA CIKGU ;)

Ramadhan Kareem. Selamat menunaikan ibadah di 10 malam terakhir ramadhan~

Haritu bonda tersayang minta anak bertuahnya ni masak ayam masak merah untuk ifthar. Bila difikirkan balik, rasa nak buat resepi sendiri. (Resepi ni diilhamkan oleh K.Aini - isteri A.Amin Inteam). Jadi, dicampakkan saja segala resipi sendiri tersebut ke dalam kuali, maka terjadilah AYAM HALIA CIKGU! :)

Bismillah

Sangatlah banyak ayam. Untuk dimakan dalam 20 orang.

Gorengkan ayam-ayam tersebut dan letak ditepi :)

Tumiskan bawang putih, bawang merah, halia yang telah dimesin halus :)

Masukkan cili yang telah dimesin, beberapa batang serai dan gula merah.
[Petua: Cili kering tersebut hendaklah digunting dan dibuang bijinya. Rebus cili tersebut sehingga lembut. Kemudian, cili tersebut dimesin bersama minyak masak].
Masukkan ayam goreng, gaul sehingga rata.
[Petua: Jika ayam tersebut nampak kurang menarik, tambahkan sedikit minyak lagi untuk menaikkan lagi mutu keunggulan ayam tersebut ;p] :)

AYAM HALIA CIKGU Nadirah dah siap! :)
Selamat mencuba resipi saya yang tak berapa nak menarik ni~
Ramadhan Kareem :)

Read More :D

Saturday, August 21, 2010

SUBHANALLAH

Cuba lihat pada titik pada kalimah ALLAH selama 10 saat dan alihkan pandangan pada
dinding kosong. Lihatlah keajaibannya. Cubalah berkali-kali! Subhanallah, rasa
sangat KAGUM dengan ilusi mata kurniaanNya ini :)




Read More :D

Wednesday, August 18, 2010

FREE - SAMY YUSUF

~Mulai kini, blog saya cuba "mengurangkan" bahasa pasar dan bahasa 'sms'. Jangan pelik kalau bahasa yang dilaraskan 'terlalu skema'. Sekian

*************************************

REHLAH KTI 2010

2 bulan lepas, KTI (Komuniti Teman Inteam) mengadakan rehlah ke Cameron Highland :) Saya dianugerahkan Ahli KTI Paling Berjasa (tak berjasa sangat pun ;p).

Selain saya dapat 'trofi', saya dapat juga CD Sami Yusuf - My Ummah terbitan Awakening Records yang disumbangkan Inteam Records.

CD tu terperuk lebih kurang sebulan atas meja solek (?) saya. Lama saya perhatiakn CD tu. Mula-mula kecewa sebab ingatkan dapat CD Maher Zain (walaupun dah download semua lagu dia, sebab saya lebih suka yang original). Tiba-tiba tergerak hati...

Fuhhh, memang mengancam! lagu+lirik paling manthop bagi saya, lagu FREE. Saya amat ketinggalan zaman, lagu ni keluar 4 tahun lepas, 2006 ;p


What goes through your mind?
As you sit there looking at me
Well I can tell from your looks
That you think I?m so oppressed
But I don't need for you to liberate me

My head is not bare
And you can't see my covered hair
So you sit there and you stare
And you judge me with your glare
You?re sure I?m in despair
But are you not aware
Under this scarf that I wear
I have feelings, and I do care

CHORUS:
So don't you see?
That I'm truly free
This piece of scarf on me
I wear so proudly
To preserve my dignity...

My modesty
My integrity
So don't judge me
Open your eyes and see...
Why can't you just accept me? she says
Why can't I just be me? she says
Time and time again
You speak of democracy
Yet you rob me of my liberty
All I want is equality
Why can't you just let me be free?

For you I sing this song
My sister, may you always be strong
From you I've learnt so much
How you suffer so much
Yet you forgive those who laugh at you
You walk with no fear
Through the insults you hear
Your wish so sincere
That they'd understand you
But before you walk away
This time you turn and say:

But don't you see?
That I'm truly free
This piece of scarf on me
I wear so proudly
To preserve my dignity
My modesty
My integrity
So let me be
She says with a smile
I'm the one who's free










Sejak kebelakangan ni, blog saya sokmo sembang pasal lagu. Maaflah kepada yang selalu jenguk blog saya tapi hampa dengan isi kandungannya. Blog saya ni tak menarik pun, sekian ;p

Read More :D

Wednesday, August 11, 2010

VC BUMI AKHIR USIA - MIRWANA

Dah terawikh sahabat-sahabat? Ok, jom kita tengok VC Mirwana pula :)



Tika Masanya



Jauh



Andaiku Pergi
*********************************************************************

DAN TERIMALAH...


Semalam (bukan dari album ini :)
tapi vokal mereka memang terbaik! :)

Read More :D

Tuesday, August 10, 2010

Sahaja Aku Berpuasa..

Dah niat puasa?
Salam Ramadhan Kareem dari saya untuk pengunjung setia bingkisaNurani.blogspot.com :)





Alhamdulillah, 'musuh ketat' kita telah dirantai. Awas, NAFSU pula yang perlu dikawal!


Read More :D

Tuesday, August 03, 2010

VC THANK YOU ALLAH - MAHER ZAIN

Sejak akhir-akhir, pengunjung di blog saya makin meningkat. Majoriti melihat topik yang paling popular iaitu Lirik Lagu Maher Zain. Kesian dekat topik-topik saya yang lain, tiada pengunjung pun T_T


Video terbaru, THE CHOSEN ONE, August 1 :)











Read More :D
Related Posts with Thumbnails