Followers

Thursday, November 01, 2012

Anis Al-Insyirah (Part 3)

Salam wbt..

Lamanya la nak tunggu Anis Al-Insyirah (Part 3) ni kan.. Nak kata sibuk sangat, anak baru sorang, tak gitu Insyirah <3? Bagi mereka yang baru disini, sila lah jeling-menjeling link ni:

Anis Al-Insyirah (Part 1)
Anis Al-Insyirah (Part 2)
.

Bersambung kisah seterusnya...

Sesampainya di wad 5A, saya ditempatkan dikatil 22. Dalam benak fikiran, takutnya la kalau takde katil kan. Sebab di Hospital Klang, dengar cerita kelahiran setiap hari boleh mencecah angka 60! <--- tapi ni sumber tak sahih. Biasa la hospital kerajaan....

Alhamdulillah, di Hospital Selayang, masih banyak katil yang kosong. Katilnya pun besar, selesa dan kemas. Bilik air pun bersih dan terdapat pelbagai kemudahan :) Disebelah katilku, ada seorang wanita yang bersalin untuk anak yang ke-6. Rezeki dia..

Kalau diikutkan saya duduk di sini 2 hari 1 malam je. Asbab Insyirah dilahirkan bersaiz kecil dan gula sangat kurang dalam badan dia, kami ditahan. Misi suruh bagi susu banyak supaya gula naik. Jadi malam tu ummi tak tidur, bersungguh-sungguh supaya Insyirah sihat dan dapat keluar dari hospital cepat. Tak tahu la kenapa saya ni tak suka dok hospital lama2, rasanya bukan saya sorang kot camtu? eheh! Tapi dok hospital ni bagus gak, ada misi jaga, makanan on time, bayi dimandikan, cara penjagaan bayi diajar dan lain2. Negatifnya, agak bosan tak tahu nak buat apa! huhu <--- alasan tak kukuh langsung..

Alhamdulillah, akhirnya gula Insyirah naik! Jadi, duduk 3 hari 2 malam je. Setibanya dirumah, kami terus ke klinik Meru untuk beritahu yang saya dah bersalin. Keesokan harinya, misi datang rumah. Insyirah disahkan kuning pula! Misi suruh bagi susu banyak-banyak lagi. Alhamdulillah, anak ummi kuning tak lama. Abang ipaq pula bagi saranan supaya cari sengkuang cina dan amik air dia. Setelah 2 kali berturut diperiksa, kuning Insyirah dah normal. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah..

Sekarang Insyirah dah masuk 25 hari <3 Makin aktif dan cergas dia. Nak2 waktu malam kan. Memamng ummi tak dapat tidur. Nak kata penat, memang la kita sebagai ibu penat. Semua ibu memang tak dapat lari dari penat apabila mendapat cahaya mata baru. Sebab tu kita sebagai anak, kena hargai ibu kita. Bila dah jadi ibu ni, baru la kita rasa bagaimana susahnya ibu kita dulu. Dan sebab itu jugalah keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa. Peringatan untuk saya dan anda semua :).

'Terima kasih mak!, I Love U! <3 <3 <3 '.


Read More :D

Thursday, October 18, 2012

Anis Al-insyirah (Part 2)

Salam wbt. Bagi yang terlepas teksi, boleh klik sini ni yer -----> Anis Al-Insyirah (Part 1)
Setibanya di Aras 5, saya menunggu giliran untuk pemeriksaan doktor. Encik R dikehendaki tunggu diluar. Bila kontraksi datang, saya pegang kerusi kuat2. Rasa nak terangkat kerusi tu. Dengan sakit perutnya lagi. Allah sedang menguji saya. Dengan tidak disangka-sangka, selepas hampir tak tahu berapa kali saya ulang alik tandas disebabkan sakit perut yang melampau (salah makan kot?), saya termuntah pula dikaki lima. 2 kali! Allah akbar, peritnya....!

Setelah menunggu beberapa ketika, doktor mengesahkan bukaan sudah 5cm! Terkejut den. Dah boleh hantar ke bilik bersalin. Ha, kat sini nak kongsi sikit bagi kawan2 yang tak pernah bersalin. Barangan yang perlu dibawa ke bilik bersalin seperti lampin pakai buang, baju bayi sahaja tanpa seluar, tuala dan bedung.

Berdebar jugalah otw ke bilik bersalin. Jam menunjukkan 0345. Nurse tak tahu berapa kali asyik periksa denyutan jantung bayi je. Bosan juga saya tunggu waktu tu, "bila la nak bersalin ni..." <--- ish3, sempat lagi bosan walaupun kontraksi makin kerap, macam2 la ummi insyirah ni. Alhamdulillah, suami perawat duka waktu itu.

Encik R dibenarkan menemani saya. Setelah sekian lama, apabila kontraksi mencecah seminit sekali, nurse dan doktor 'mengerumuniku'. Serasa bayi macam nak keluar, tapi argghhh, susahnya. Teran lagi, teran lagi! Masing-masing memberikanku semangat, Encik R menjadi kaptennya ;) Sakitnya nak teran, Allah sahaja yang tahu. Sebab tu orang selalu dok sebut, syurga dibawah telapak kaki bonda, jangan pernah sakiti ibu. Sakit mengandung, sakit bersalin memang tiada taranya. Bak bertarung nyawa!

“Kalau baby tak berjaya keluar, kena vakum ni. Tak pun pembedahan…” Nurse seakan-akan memberi peringatan. Dengan ‘amaran’ itu, saya kuatkan lagi semangat! Teran sekuaaaaaaat yang mampu. Alhamdulillah, dan akhirnya!

“Terima kasih sayang….” Encik R menghargai usaha saya yang sangat kuat. Dia memelukku. Tepat jam 0720, lahirkan generasi pengembali umah, penyejuk dimata, penawar dihati. Rasa nak menangis seketika, bayi suci yang baru lahir diberikan kepadaku. Alhamdulillah, kini saya dah jadi ummi!!! Sakit bersalin seakan-akan tidak pernah melewatiku.



Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Syukur padamu ya Allah kerana mengurniakanku suami yang soleh dan anak yang solehah.

Setelah segalanya selesai, Encik R membawaku masuk ke wad.

Setibanya di wad, jeng2! (hihihi...)

2 be continued! Part 3 insyaallah!


Read More :D

Tuesday, October 16, 2012

Anis Al-Insyirah (Part 1)

Menjadi seorang ibu membuatkan kita lebih menghargai seorang ibu!

'Alhamdulillah, tanggal keramat oktober 7, tahun 2012, lahirlah penyejuk dimata penawar dihati kami suami isteri, Anis Al-Insyirah Bt Mohd Rodzi <3 Hanya Allah yang tahu bagaimana perasaan saya setelah sah bergelar seorang ummi. Perasaan ini seakan sama seperti saya sah bergelar isteri kepada cinta hatiku, Encik R. Susah digambarkan dengan kata-kata apatah lagi dengan aksara.'
*******************************************************************************************

Salam wbt.

Syukur Alhamdulillah, saya selamat melahirkan Insyirah tepat jam 0720 di Hospital Selayang secara normal. Sebenarnya cik jah sekelian, sehari sebelum Insyirah lahir iaitu petang oktober 6, saya bersama Encik R sempat lagi makan kenduri sahabat kami, Nazri & Adila di Hulu Selangor! Sejam lebih juga perjalanan. Alhamdulillah la tak bersalin tengah jalan. Kalau ikutkan hati, berbelah bahagi juga kaki nak melangkah. Masa tu, kandungan sudah masuk 39 minggu 3 hari. Tapi dek undangan penyatuan dua jiwa satu hati ditambah dengan pasangan mempelai merupakan sahabat baik , saya gagahkan jua :) Dalam fikiran saya, ‘takpe, due Al-hafizah 10/10/12, ada 4 hari lagi… ’ Tup2, malam tu terus pergi hospital!

Saya mula merasakan contraction (kontraksi) ataupun istilah lainnya, pengecutan, 2 hari sebelum Insyirah lahir. Malam oktober 5, saya merasa pelik. ‘Apesal asik sakit selang 40minit ni..’ Malam tu memang tak boleh tidur. Pusing kanan, pusing kiri, telentang. Meniarap je tak. Senang cerita memang tak tidur la. Asyik nak pergi tandas, pastu rasa sakit sangat. Makin lama makin kerap rasa sakit tu. Disebabkan saya ni tak pernah mengandung apatah lagi bersalin, jadi tak tahulah apa itu kontraksi. Tu yang selamba je pergi kenduri keesokan harinya. Pastu, lusa bersalin. Hu3…

Malam oktober 6, Bila tanya bonda, kontraksi tu macam rasa kecut kat bahagian rahim, macam rasa anak nak keluar. Ha, betul la! Rasa sakit malam tadi tu agaknya kontraksi kot ^^! Lepastu, bonda tanya selang sakit dah berapa minit. Saya dengan selambanya kata, 15minit. La, kalau 15minit, dah boleh pergi hospital, nasihat bonda. Mataku waktu itu terkebil-kebil. Encik R baru saja keluar mencari rezeki, dia mengajar malam di Pusat Tuisyen.

Dalam fikiranku, esok saja pergi hospital. Ingatkan selang sakit 15minit tu akan berlanjutan sampai esok, rupanya hujan ditengah malam! Tiba2 sakit semakin kerap. Malam tu memang tak lalu nak makan. Seusai saja Encik R habis mengajar, makan dan solat, kami bergegas ke Hospital Selayang. Kenapa tak pergi Hospital Klang? Anda sendiri tahu jawapannya ;p Lebih kurang jam 12.00 malam, kami sampai. Otw nak ke Aras 5 (tempat daftar nak bersalin), saya macam tak boleh nak jalan. Kontraksi hampir 5minit sekali. Bila kontaksi datang, nak buat apa pun tak boleh. Encik R terus ambil kerusi roda dan bawa saya naik ke atas.

Setibanya sampai di aras 5, jeng2….

Apa yang berlaku? 2 be continued !!! ;p <---- Mengada betul ummi Insyirah ni kan..

***Mana pergi Al-Hafizah? Al-Hafizah ni Insyirah la :) Kami suami isteri memanggilnya Al-Hafizah tika didalam kandungan supaya Insyirah menjadi seorang penghafaz Al-Quran yang baik, insyaallah. Amen ya allah amen :)

Read More :D

Thursday, September 27, 2012

Saya Dan Nasyid ;)

Salam wbt.

Pos kalini agak berbeda dengan yang terdahulu. Sejak kebelakangan ini, saya lebih suka menyentuh kisah al-hafizah dan ‘umminya’. Jadi, untuk menyahut seruan sahabat saya yang merupakan Pelopor Munsyeed.com iaitu sebuah ejen media nasyid, saya akan lakarkan sedikit perihal Saya Dan Nasyid.



Info tentang Peraduan Saya Dan Nasyid < klik...

Seingat saya, saya mula minat nasyid sekitar tahun 2000. Ketika itu umur saya 12 tahun.

Kau tahu ku merinduimu,
Ku tahu kau mencintaiku…

Lagu yang berkumandang di corong radio menarik perhatianku. Wah, jiwangnya lirik lagu ni!

Bermula dari itu, saya mula mengenali nasyid dengan lebih mendalam. Antara lagu awal yang saya minat sudah semestinya Puji-pujian dendangan kumpulan yang cukup disegani iaitu Raihan. Sewaktu itu kaset masih digunakan. Arwah ayah saya selalu pasang lagu Raihan dan Brothers didalam van. Sangat nostalgia bila diingatkan kembali. Sekolah rendah ketika itu.

Tahun 2004. Inteam merupakan kumpulan nasyid pertama yang saya jumpa yang dulunya dikenali sebagai In-Team. Wah, sangat teruja ketika itu apabila artis yang kita minat tak sampai sedepa berada didepan mata kita.

Tahun 2006. Apabila saya meningkat dewasa sikit (dewasa la sangat ;), saya membeli walkman. Keghairahan saya membeli kaset nasyid pula mula menebal apabila memasuki Matrikulasi. Penuh pelbagai jenis kaset diatas meja belajar saya. Teman sebilik sudah faham sangat dengan perangai saya.

Teringin mengenali kumpulan nasyid dengan lebih dekat, saya mula mencari info didalam internet. Semenjak dari itu, saya mula aktif sebagai ahli Komuniti Teman Inteam (KTI) dan beberapa lagi komuniti seperti Far East Zone (FEZ), Famili UNIC (FU), Kelab Sahabat Hijjaz (KSH), Kerabat Devotees (KD), Saujana dan lain-lain. Saya telah menjadi penggerak KTI, moderator beberapa komuniti nasyid dan menjadi sahabat radio IKIM sehingga diberi kepercayaan menjadi AJK. Nickname yang sering saya gunakan ketika berinteraksi dialam maya bersama komuniti nasyid adalah bingkisaNurani. Haih, kenangan sungguh ^^!

Paling yang saya tak boleh lupa, slot carta IKIM setiap malam jumaat jam 10.00. Kami warga KTI akan sepakat mengundi lagu Inteam sehingga menjadi juara. Kami menelefon DJ Erwan dan menghantar email. Sungguh semangat ketika itu :)

Tahun 2012. Kini saya sudah berkahwin dan bakal menimang cahaya mata beberapa hari lagi. Kerterujaan saya pada nasyid sama seperti dulu cuma tidaklah sehangat tika zaman saya bujang. Kendatipun begitu, saya sangat berharap nasyid di Malaysia dan diseantero dunia terus bertapak kukuh dalam menyampaikan medium dakwah kepada masyarakat. Insyaallah. Takbir!

Bersama kumpula NICE

Bersama Devotees & Far East


Bersama Inteam & UNIC

Bersama Keluarga A.Amin Inteam


KTI di surat khabar Sinar Harian

Buletin KTI


Keluarga A.Amin Inteam dihari bersejarahku

Alhamdulillah, dianugerahkan Ahli KTI Paling Berjasa 2010 - kenangan terindah! :) :) :)

********************************************************************************

Sekian dari saya,
bingkisaNurani ;)

Read More :D

Friday, September 07, 2012

Senarai Keperluan Ibu Bersalin ;)

Salam wbt.

Barang keperluan baby Al-Hafizah dah siap!

:: Keperluan Baby Al-Hafizah::



Sekarang kita senaraikan barang ummi Al-Hafizah pula yer untuk ke hospital ;)

1) Kad Pengenalan
2) Handphone & Charger
3) Buku merah
4) Buku diari hamil + amalan ibu mengandung
5) Sepasang baju lengan panjang + jubah
6) Kain longgar + kain batik
7) Tuala mandi
8) Baju sejuk
9) Stokin tebal - 2pasang
10) Maternity pad
11) Nursing pad
12) Selipar jepun
13) Beg plastik
14) Snek - roti, biskut, 3 in 1
15) Set bersalin (jika perlu)
16) Kebersihan (syampu, sabun badan, berus gigi, ubat gigi, pencuci muka, sikat, bedak & deodorant

Ada lagi tak yang kurang puan-puan sekelian? Terima kasih atas bantuan ;)


Read More :D

Wednesday, September 05, 2012

Senarai Keperluan baby Al-Hafizah :)

Salam wbt.

Al-Hafizah (AH) kini dah masuk 33 minggu dengan kata lain 35minggu. Haha, macamana ada dua umur ni. Al-kisahnya, klinik kerajaan kata 35minggu, maksudnya dijangka bersalin 10/10. Klinik pakar pula kata 33 minggu dan dijangka 24/10.

Hati kuat mengatakan Klinik pakar yang betul sebab diskrin ultrasound dia canggih, berwarna-warni siap keluar tarikh dijangka bersalin. Mungkin saya tersilap bagi tarikh yang penting pada klinik kerajaan kot?

Apepun, 'ummi' tak kisah. Yang penting, Al-Hafizah selamat, sihat dan normal apabila bersalin nanti. Yang kedua penting, Al-Hafizah cute (uwekkks) macam ummi dia & bijak macam abi dia ;p

Persiapan setakat ni alhamdulillah. Kami suami isteri ambil yang wajib dulu, sunat2 muakad insyaallah bila Al-Hafizah dah melihat dunia nanti k :)



Senarai barang Al-Hafizah:

1- Baju berlengan panjang
2- Baju berlengan pendek
3- Stokin/sarung tangan/topi
4- Lampin biasa/kain
5- Lampin pakai buang/drypers
6- Selimut/bedung
7- Barut
8- Tuala besar
9- Tuala kecil
10- Sapu tangan
11- Baby bip (alas baju)
12- Tisu lembap/wipes
13- Pelapik getah (untuk tukar lampin)
14- Mosquito net
15- Set tilam+bantal
16- Bakul baju kotor
17- Bakul sampah kecil
18- Besen mandi
19- Set mandi (syampu, sabun badan, losyen, bedak)
20- Pam susu, bekas simpanan susu, beg pendingin, pek ais, botol susu & berus botol
21- Kebersihan & kesihatan (minyak telon, krim ruam lampin, putik kapas, tisu, sikat, pemotong kuku, termometer)

Kebanyakkan barang kat atas ni, saya dan Encik R beli di AEON Bukit Raja. Yerla, kedai depan mata (waktu berniaga masa ramadhan) ditambah promosi yang dibuat, masakan kami tak nak ambil peluang kan :)

Ni nak cerita sket pasal persiapan keseluruhan:

1- Persiapan barang Al-Hafizah yang nak bawa ke hospital dah siap 100%. Sebab kita tak bawa semua senarai kat atas, bawa yang penting untuk 2/3 hari je.

2- Persiapan ummi dia ni leceh sikit, hampir siap 70%, sebab lagi 30% tu banyak yang kita tengah guna, jadi tak boleh nak simpan siap2 dalam beg.

3- Set bersalin alhamdulillah dah tempah.

Guna produk shaklee. Dalam set bersalin tu ada Vitamin B, Vitamin C, Multivitamin & Zink. Kiranya pil ni untuk penyembuhan luka, pengecutan rahim & sewaktu dengannya.

Untuk tungku, saya juga tempah diinternet. Saya pilih bantal panas dari Kedai bestari.

Untuk bengkung, mandian herba dan minyak urut pula, insyaallah sepupu saya sangat bermurah hati nak bagi yang dia punya.

Kepada para ibu sekalian, ada lagi tak barang-barang wajib yang saya tertinggal??? PLEASE HELP ME, saya budak baru belajar, sangat memerlukan bantuan pakar dari puan-puan sekelian. Sekian :)

**Insyaallah, gambar-gambar persiapan keseluruhan saya akan upload bila barang online semua dah sampai, wink-wink ;)**

-------------------------------

komen dari fb&blog setakat jam 8:54pm, 5/9/12

1)Kak raja - buah tamar & air zam-zam
2)Asma' - breast pump & milk storage
3)K.Syidah - baby bip, bakul sampah kecil, tisu, termometer, botol susu & berus botol.

Read More :D

Tuesday, August 14, 2012

1433H Ramadhan Kareem, Ramadhan Mubarak!

Salam wbt.

Masih tidak terlambat rasanya untuk saya mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Kareem, Ramadhan Mubarak kepada mereka yang sudi singgah blog saya yang mutakhir ini sangat malas nak update. Penyakit betul ummi ‘AL-Hafizah (AH)’ ni kan.

Upps! Al-Hafizah? Minggu lepas saya ditemani Encik R pergi scan di Klinik Pakar Wanita & Keluarga. Sedikit terkejut apabila khalifah yang dikandungkan ini rupa-rupanya seorang serikandi. Ingatkan hero! Alhamdulillah, AH normal dan tiada sebarang masalah . Sangatlah teruja apabila nampak AH menghisap jarinya. Ala tomei-tomei anak ummi :) Lagi teruja apabila doktor pakar memberitahu tarikh dijangka bersalin pada 2012-10-24. Upss sekali lagi! Sama tarikh lahir ngan ummi dia la, ummi dia 1988-10-24. Sweet je kan (uwekks ;p)

Bercerita mengenai sekolah pula, secara rasminya tanggal 1 Ogos 2012 yang lepas, saya tidak lagi bergelar pendidik kepada anak-anak di SMK Sungai Kapar Indah. Selamat tinggal 2 Cekap! Kendatipun begitu saya masih mengajar di Pusat Tuisyen Eko Pintar, Meru. Darah pendidik memang tak boleh dipisahkan dengan saya. Mungkin kerana ibu dan ayah saya merupakan seorang guru. Encik R juga seorang guru, kebetulan atau suratan? Sudah jodoh, memang tidak boleh disangkal :)

Kenapa saya berhenti mengajar disekolah? Biarlah rahsia ;)

Disamping Encik R sibuk mengajar, kekasih hati saya juga berniaga. 9/10 pintu rezeki datangnya dari alam perniagaan. Betul idok? Sekarang saya agak sibuk membantu suami terchenta berniaga di Pusat membeli belah Aeon Bukit Raja. Berniaga apa tu? Berniaga sempena Karnival Riuh Rendah AIdilfitri. Pelbagai jenis beg tangan, beg kait, tali pinggang, purse dan wallet. Mari-mari beli sampai sehari sebelum raya sahaja! (sempat promosi nampak ^^!) Riuh-riuh juga, ibadah jangan dilupakan, pahala berganda tu!!

Ramadhan Kareem, Ramadhan Mubarak! Minal Aidil Wal Fai’zin. Salam ‘Eid Fitri. Maaf Zahir Batin.

6:34PM

14/8/2012

26 Ramadhan 1433H

Pusat membeli belah AEON

Read More :D

Friday, June 29, 2012

Zikir & Doa Memasak ;)

Salam wbt.

Seronoknya bersantai hujung minggu! santai la sangat -_-

Saya tengah fikir nak masak apa tengahari jakgi, tiba-tiba terjumpa satu artikel yang sangat menarik tentang petua memasak. Apa lagi, j0m cuba!

~~~alamak, kuatnya Al-Hafiz gerak dalam perut ummi dia, ummi bangun, dia pun bangun, aktifnya ;)



Doa dan zikir apabila memasak.

Doa masuk dapur

رَبَّنَا آتِنَا مِن لَّدُنكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا

Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami. [18:10]

Doa Waktu Sukat Beras

الحَمدُ للهِ الَذي اطْعَمَنَا مِنْ جُوعٍ

Segala puji bagi Allah yang telah memberi kami makan daripada kelaparan.

Doa Buka Periuk

اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيهِ وَأَطْعِمْنَا خَيْرًا مِنْهُ

Ya Allah berkatilah kami daripadanya dan kurniakanlah kami makanan yang lebih baik darinya (At-Tarmizi 5/506. Sahih At-Tarmizi 3/158.) p/s : sunnahnya buka tudung periuk hanya separuh sahaja, insyaALLAH ada keberkatan.

Zikir Waktu Masak

لَيْسَ لَهَا مِنْ دُونِ اللَّهِ كَاشِفَةٌ

Tidak ada yang akan menyatakan terjadinya hari itu (kiamat) selain Allah. [53:58] (Kacau lawan jam)

Doa Potong Sayur & Buah

فَذَبَحُوهَا وَمَا كَادُوا۟ يَفْعَلُونَ

Maka mereka pun menyembelih ia, dan hampir-hampir mereka tidak menunaikan (perintah Allah) itu. [2:71]

Doa Letak Periuk/Kuali Atas dapur

فَسَيَكْفِيكَهُمُ اللَّهُ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

Maka Allah akan memelihara kamu dari mereka. Dan Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. [2:137]

Doa Simpan Beras

وَتَرْزُقُ مَن تَشَاء بِغَيْرِ حِسَابٍ

Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya. [3:27]

Doa Untuk Sedapkan Makanan

Selawat Nabi 3x, Istighfar 3x

*********PETUA LAIN:

1) Mulakan dengan bacaan basmalah. Dan setiap kali nak masukkan bahan dalam periuk / kuali, dahulukan dengan ucap basmalah. InsyaAllah berkat nanti.

2) Waktu nak mengacau tu, kacau ikut lawan arah jam. Maksudnya dari kanan ke kiri. Itu sunnah Baginda SAW.

3) Semasa proses kacau mengacau tu, baca Surah Al-Kauthar kerana hikmahnya surah tu berkaitan dengan buah kauthar iaitu buah dari Syurga. Dah nama buah syurga, insyaallah memang sedap.

Dan tetap tekunlah engkau memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu mendatangkan faedah kepada orang-orang yang beriman. (Surah Adz-Dzaariyaat, Ayat 55)*********

Ha, apalagi, jom memasak! Bismillah :)

Read More :D

Thursday, June 07, 2012

AH di Hospital~

Salam wbt. 18 Rejab 1433. 8 Jun 2012

Pos terakhir bertarikh 25 Rabiul akhir 1433. Masa tu Al-Hafiz (AH) baru menginjak ke angka 3. Sekarang AH sudah matang ke angka 22. Ini bermakna, tautan kasih sayang saya bersama Encik R dan AH sudah sebati selama 5 bulan 2 minggu ;) Alhamdulillah.



Al-kisahnya pada 17/4/2012, saya telah dimasukkan ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang disebabkan bacaan ketone sudah4+. Apa itu ketone? Meh nak terang. 2 hari sebelum kejadian iaitu hari ahad, saya bersama Encik R dating di PAS, Shah Alam. Kami makang-makang cendol dan mee kari setelah penat berpusing.

Pagi esoknya, saya cirit-birit dan muntah-muntah. Muntah hampir 5 kali dan cirit 4 kali.Tak tahu kenapa, segala yang disumbat ke dalam mulut semuanya diluahkan kembali. Langsung tak dapat terima walau setitik sekalipun. Badan saya sangat kekurangan air. Encik R nasihatkan supaya ke klinik. Saya ni memang 'rajin' sangat nak ke klinik. Jadi, saya tangguh ke hari berikutnya.

Maka pada 17/4/2012, doktor menyuruh saya untuk membuat ujian urin dan hasilnya saya terpaksa ditahan wad! Oh, bergugurlah air mata seketika. Rasanya saya telah mengalami keracunan makanan. Alhamdulillah, setelah badan diuliti dengan berbotol-botol air, akhirnya hotel HTAR hanya saya duduki selama 2 hari 1 malam. Peritnya rasa tidur atas katil hospital tanpa Encik R disisi. Akhirnya, bacaan ketone saya menunjukkan angka NIL! Alhamdulillah. Boleh pulang ke rumah.



Iklan jap. Selamat Hari Guru kepada semua murabbi seantero dunia! Maaflah ucapan dah basi (sepatutnya 16 Mei lepas!). Terima kasih daun emas dihamparkan kepada semua yang memberi ucapan dan hadiah kepada saya. Tahun ni genap 3 tahun saya bergelar pendidik ;) Pahni didik anak sendiri pulop yer~~~

Iklan nombor 2. Terima kasih daun keladi juga kepada kak Ida (isteri A.Syah Inteam) kerana memberi cadangan kepada saya untuk membaca buku Amalan ketika Mengandung karya Abu Afiqah. Didalamnya juga terdapat doa bagaimana mahu mendapat anak lelaki.



Maksudnya:

"Ya Allah, sesungguhnya kami akan memberi nama anak yg berada di dalam perut isteri kami dengan nama Muhammad maka jadikanlah dia untuk kami seoang anak lelaki dengan hak orang yg mempunyai nama yg mulia ini yakni Nabi Muhammad"
Sekian, doakan kesihatan saya dan AH ;)
Read More :D

Sunday, March 18, 2012

Nadirah♥Rodzi ~Al-Hafiz


Salam wbt.

Saat ini saya sedang berjauhan dengan encik suami. Hampir 48jam.

Sebulan yang lepas, bonda saya ditimpa kemalangan disekolah. Kedua tangannya patah. Alhamdulillah semakin hari semakin pulih cuma darah tingginya sahaja turun naik. Keluar masuk hospital sudah tiga kali. Mohon jasa baik kalian untuk mendoakan kesihatan bonda kesayangan saya. Allahumma amen~

Rancangan asal pada musim cuti sekolah bulan 3 ni, saya, Encik R dan bonda mahu pulang ke kampung. Namun, hanya Encik R sahaja berkesempatan pulang ke teratak bondanya di Baling. Saya dan adik-beradik saya yang lain menjaga bonda di rumah.

Rindu terhadap Encik R bagai ditahan-tahan setinggi gunung yang tak berapa nak tahan;p Bukan tidak pernah berpisah beberapa hari, tapi ni kes 'mengada' punya pasal.. Biasa la, pengantin baru katakan. Eeee, dah tiga bulan lebih kahwin pun pengantin baru ker? Yer, kami pengantin baru sepanjang masa, itulah rahsia kebahagiaan Nadirah♥Rodzi ;)

Berbalik pada tajuk asal pos kalini, ia berkisar tentang al-hafiz. Al-hafiz? Siapakah dia? Kekasih gelapkah? Kekasih cerahkah? Atau kekasih barukah? Yer, kekasih baru saya dan Encik R ♥

Sungguh tak sangka. Masa begitu pantas sekali meninggalkan kita. Ya, masa itu ibarat pedang! Rasa macam saya baru je dilahirkan bonda, alam kanak2, alam sekolah, alam universiti, masuk ke alam pekerjaan, kini sudah berkahwin dah bakal mempunyai zuriat sendiri :):):):):):):):):)

Ceritanya bermula begini. Saya ni agak degil sikit (rasanya degil banyak), punyalah pemalas nak pergi klinik. Akhirnya setelah demam seminggu ditambah dengan ajakan Encik R, saya mengalah dan terus ke klinik ditemani encik suami.

Disebabkan demam dah melarat sehingga angka 7, doktor menyuruh saya untuk mengambil ujian urin dan darah. Saya mula rasa tidak sedap hati. Kenapa nak kena amik semua ujian ni. Demam je kot. Mungkin doktor fikir darah saya dijangkiti kuman.

Usai ujian urin, saya belek-belek keputusannya. Berdebar-debar jantung. Perkataan Positif dibulatkan! Apakah ini? Saya menunjukkan kertas tersebut pada suami. Senyumannya membahagiakan saya. Sungguh tak sangka. Allahmdulillah.

Doktor lantas menemui Encik R dah mengucapkan "tahniah awak bakal jadi bapa". Terpinga-pinga kami dibuatnya. Dalam benak saya ketika itu, tujuan asal kami ke klinik untuk merawat demam saya. Bukan untuk buat ujian mengandung. Kendatipun begitu, ini adalah teristimewa, alhamdulillah, syukur ya Allah, rezeki yang tidak disangka-sangka. Usia al-hafiz ketika itu baru menginjak 3 minggu ;)

Sebenarnya beberapa hari sebelum pergi klinik, saya memang mengalami sakit-sakit perut. Rasa lain macam sokmo. Jadi, sajalah kami beli alat pregnancy test, manalah tahu mengandung kot. Encik R kata, nampaknya kita guna pregnancy test tu untuk anak kedua la, tak sempat nak guna sebab sayang dah sah mengandung ;)



Kami menggunakan gelaran 'al-hafiz' kerana saya dan Encik R bercita-cita untuk menjadikan anak kami seorang huffaz al-quran, insyaallah, amen.

Usia al-hafiz kini sudah mencecah 11 minggu. Doakan terbaik untuk kami bertiga! Saya, Encik R & AH (al-hafiz ;)

Read More :D

Saturday, February 18, 2012

Nadirah♥Rodzi ~ Rumah Mertua

Salam wbt.

19/2/2012 - Rindu, memang rindu! Bukan sahaja rindu mendalam pada Encik R, tapi rindu nak buat entri baru. Dah sebulan lebih kot tak update blog!

Ada sahabat2 yang menyarankan pelbagai topik untuk saya terus tetap update blog terutamanya bagi topik Nadirah♥Rodzi. Antara topik yang paling saya berkenan, "kehidupan di rumah mertua". Auww, takutnya topik. Tapi saya menyahut cabaran sahabat tersebut. Apa salahnya cerita benda yang baik bukan?

Usia kami disatukan sudah melepasi 2 bulan. Jadi mengikut perkiraan saya, baru 2 kali saya menjejakkan kaki ke teratak mertua. Satu, ketika kenduri disebelah suami. Dua, cuti tahun baru cina.

Alhamdulillah, tiada pengalaman pahit apatah lagi mengerikan. Yer la, kita tak biasa kan duduk rumah orang lain lama2. Tapi, awas! Ini bukan rumah orang lain, rumah kampung suami juga, kiranya macam rumah kedua sayalah selepas teratak bonda di Klang. Saya juga sangat bersyukur kerana dikurniakan keluarga mertua yang sangat penyayang, adik-beradik ipar yang baik dan juga biras yang peramah. Alhamdulillah.

Seawal subuh lagi ibu mertuaku sibuk didapur. Rasa macam tak kena pula kalau saya tak tolong, haih. Seronok juga dapat belajar buat pelbagai kuih; kuih ketayap, kuih keria, popia dan lain-lain. Serasa macam kaku pula bila nak kena pum pang pum pang buat kuih. Kantoi, nampak sangat dok reghti wat kuih haih cik jah oiiit!

Rumah mertua saya terletak di Kampung Teluk Sanau, dekat dengan Pekan Baling. Disekitarnya penuh dengan pohonan yang menghijau juga tanaman sayuran dan buah-buahan. Penduduk disini sangat ramah, seronok jugalah. Kebanyakan jiran mertua adalah saudara mara mertua.

Encik R menjadi kepercayaan orang kampung. Kelebihannya dalam mengubati secara rawatan islam menjadi siulan orang ramai. Saya ingat lagi, semasa pertama kali saya menjejakkan kaki dirumah mertua, setiap malam ada sahaja yang memanggil Encik R untuk mengubat. Bertuahnya saya bersuamikan Encik R. Rasa kagum menitip dibibir. (alamak, macam ayat novel la, perggggg!)

Erm, bila masa makan tengahari, saya belajar masak pelbagai jenis hidangan. Antara resepi yang saya tak boleh lupa, pastinya Nasi Tomato. Pergh, sedapnya ayam masak merah mertua. Tak jauh beza dengan ayam halia cikgu, cuma mertua tambah susu cair dan lengkuas, perghhh, terangkat cik jah~

Cuti sekolah bulan 3 ni tak pasti lagi nak balik Baling atau camne, sebab nak balik Yan kampung tok dan tok wan sekali. Ataupun sonang cito, balik 2-2 je jah ;)

Read More :D

Wednesday, January 18, 2012

Peraduan Koleksi Nasyid Tersohor

Salam wbt.


Kehadapan semua pencinta nasyeed tanah air (ni ayat Encik R).

Saya sekarang tengah masuk Peraduan Koleksi Nasyid Tersohor, jadi saya sangat memerlukan bantuan anda untuk menge'LIKE' slogan yang saya cipta bersama Encik R ♥♥♥

Cara LIKE:
1) Pergi link ni: Peraduan Koleksi Nasyid Tersohor (klik disini)
2) Cari nama saya, Nadirah Ahmad Azam
3) Klik LIKE pada slogan saya

Slogan saya:

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh.

"Saya mahu CD Koleksi Nasyid Tersohor terbitan Universal Music kerana nasyid merupakan wasilah hiburan yang menrejuvenasikan semangat dakwah setiap insan kearah deenul haq sebagai cara hidup disamping memartabatkan industri nasyid selari dengan peranan hiburan islamiyah dalam mentarbiyah dan mengislahkan masyarakat."

Setakat ni saya baru mendapat 20 LIKE jauh meninggalkan pesaing lain (ayat sederhana poyo). Kendatipun begitu, ia bukanlah jaminan saya untuk merangkul hadiah CD tersebut secara percuma kerana tarikh tutup peraduannya pada 14 Februari 2012. Macam-macam boleh jadi cik jah..

Akhir kalam,
kullu 'am wa antuk bikhoir,
saya mendoakan kebahagiaan anda dunia akhirat :)

Read More :D

Friday, January 13, 2012

Nadirah♥Rodzi ~maafkan aku suamiku

Salam wbt.

Entri kalini pendek dan sedikit jiwang.

Terima kasih kepada mereka yang tidak putus-putus mengusya blog saya, banyak inbox fb yang diterima menyokong karya penulisan saya.

14 Januari 2012

Pertama, Selamat Hari Lahir diucapkan kepada adik yang dikasihi, Mawaddah Bt Ahmad Azam, kullu 'am wa enti bikhoir (jadi muslimah solehah yer ;)

Kedua, harini saya bahagia sangat. Entah kenapa.
(pesanan: dibawah ni ayatnya jiwang yang teramat karat, sediakan bekas untuk termuntah ;p)

Sarapan tadi kami makan bersuap, setiap suapan kemulutnya dari tanganku begitu juga suapan kemulutku dari tangannya.


Mungkin terlalu rindu dengan Encik R. Rindu. Rindu. Dan Rindu. Itu sahaja kalimah yang terzahir ketika ini (uweksszzz ;p). Rasa macam dah lama kami tak jumpa, walhal setiap hari Encik R berada disampingku. Kasihan ku lihatnya, setiap hari tanpa jemu, tanpa lelah, tanpa songeh, terus tetap keluar mencari rezeki demi untuk memberi kemewahan kepadaku. Kerjanya dari isnin-ahad, tiada kompromi!

Abang sayang, maafkan sayang andai pernah terguris dimana-mana sudut hati abang, maafkan sayang andai abang pernah kecewa dengan sikap sayang, maafkan sayang andai tidak sesempurna dimata abang, maafkan sayang andai tidak upaya menjadi penyejuk dimata penawar dihati abang, DAN maafkan sayang andai tidak mampu menjadi bidadari yang terbaik untuk abang walaupun sayang bercita-cita besar untuk menjadi ketua bidadari untuk abang disyurga, tetapi layakkah sayang?

Terima kasih suamiku kerana telah menerimaku sebagai pelengkap hidupmu, benar aku tempang tanpamu wahai lelaki berwajah tenang. Cinta dan sayangku untuk kaum adam sungguh hanya untukmu. Mana mungkin ku lupa ketika aku masih muda, kau melamarku dan membawaku ke daerah kita, di sana kau layan ku seperti permaisuri dan kau sebegitu sabar melayan kerenahku. Membetulkan ku penuh hikmah. Siangmu kau bekerja demi aku di rumah, pulang dari kerja kau bantuku di rumah, mana mungkin kasih sayangmu itu ku abaikan.

Maafkan aku wahai suamiku, andai pernah aku bermasam muka atau menyimpan rajuk yang lama, bukan niatku untuk merusuhkan jiwamu.

Ya Allah, Engkau menjadi saksi kebaikan suamiku, ampunkan segala dosa-dosanya pada setiap titik keringat yang jatuh dan pada setiap air mata yang mengalir. Tuhanku, saksikanlah kebaikan hambamu ini, jadikanlah aku isteri yang menyejukkan jiwa sepertimana dia menjadi suami yang mendinginkan atma. Wahai Tuhan yang dengan kuasa dan izinMu Engkau menyatukan kami, kuatkanlah ikatan amanah ini yang dibina atas dasar cinta kepadaMu, moga ikatan ini menjadi penyelamat kami daripada api nerakaMu - Fikrah islam.com

*Rindunya kat abang, tak dapat kita nak tengok tv sama2 separuh akhir badminton Malaysia Open petang ni..*






Bagi yang tertinggal tren, entri kalini sudah masuk episod yang ke-5
Drama 1: Nadirah♥Rodzi ~cinta selepas kahwin
Drama 2: Nadirah♥Rodzi ~kumbang bukan seekor
Drama 3: Nadirah♥Rodzi ~saling melengkapi
Drama 4: Nadirah♥Rodzi ~tanggungjawab suami isteri


Read More :D

Thursday, January 12, 2012

Wanita = Sensitif?

Salam wbt.

Dua bilah kayu disatukan dengan paku. Dua ketul bata disatukan dengan simen. Dua hati di satukan dengan apa? Jawabnya, dengan iman. Dua hati yang beriman akan mudah disatukan. Jika dua hati mengingati yang SATU, pasti mudah keduanya bersatu. Begitulah dua hati suami dan isteri, akan mudah bersatu bila iman di dalam diri masing-masing sentiasa disuburkan.

Bukan tidak pernah terguris. Bukan tidak pernah bertelagah. Tetapi jika di hati sama-sama masih ada ALLAH, perdamaian akan mudah menjelma semula. Yang bersalah mudah meminta maaf. Yang benar mudah memberi maaf. Tidak ada dendam memanjang. Masam cuma sebentar. Pahit hanya sedikit. Itulah yang ditunjuk oleh teladan rumah tangga Rasulullah s.a.w. Ada ribut… tetapi sekadar di dalam cawan. Ada gelombang… tetapi cepat-cepat menjadi tenang

- Ustaz Pahrol Mat Juoi

Wah, takutnya topik kalini. Sedang saya melayari encik google harini, saya tertarik dengan satu sifat para wanita. SENSITIF! Sensitif ni kawan-kawannya termasuklah air mata dan merajuk. Macam mengada je kan wanita ni, sikit-sikit nak nangis, nak merajuk bagai, masalahnya sebesar kuman tapi macam sekecil gajah! Pening cik jah memikirkannya.

Contoh Situasi: (Puan Supinah & Encik Suparman):

"hubby, tolong manja angkat jemuran jap, bunyi guruh tu..." Puan S meminta tolong suaminya sementara dia sibuk memandikan boboiboy.

"jap2, tengah tengok LCW vc LD ni, huiyyo...cantik betul smash Chong Wei ni... "

Maka, berderailah permata jernih dari bibir mata Puan S. Huh! gampangnya wanita menangis bukan?

Mengikut kajian, 70 % tenaga yang digunakan dalam otak lelaki akan berhenti ketika dia berehat. Sedangkan otak wanita, 90 % tenaganya akan tetap berkerja. Ia membuatkan wanita cepat sensitif dan mudah terasa.

Tambahan itu, sifat wanita ini sentiasa ingin dikasihi sokmo. Bila sesiapa sahaja terutama orang yang disayanginya seakan tidak mengambil berat tentang dirinya, mulalah drama air mata wanita terebut. Perkara ini nampak kecil tetapi amat terkesan dijiwa cik peah.

Wanita ni memang diciptakan oleh Allah swt dengan sifat lemah lembut dimana dikurniakan 9 nafsu dan 1 akal. Akal yang satu itu sajalah digunakan untuk mengawal sembilan nafsunya yang lain.


Jadi, wahai kaum adam, bimbinglah hawa dengan sebijaknya kerana kau dikurniakan 9 akal yang mampu memandu arah 1 nafsumu. Sesungguhnya wanita diciptakan dengan (sifat seperti tulang rusuk yang bengkok) dari antara tulang rusuk ialah yang paling atas. Bila kamu cuba-cuba meluruskannya, boleh memecahkannya dan bila dibiarkan akan tetap bengkok. Kerananya peliharalah wanita dengan baik ♥♥♥

Read More :D

Tuesday, January 10, 2012

Januari 2012

Salam wbt.

Memang sifar idea nak update blog. Hati kosong. Terasa lapang.

Jalan2 dengan famili mertua di Melaka


Terima kasih kepada sahabat yang memberi galakan. Kata mereka suka membaca blog saya. Rasa seronok pula (mula perasan dah) walaupun hakikatnya ntah apa2 yang diomonginnya, haih~

Encik R awal-awal lagi sudah pergi kerja. Abehtu, Puan N goyang kaki? Terus terang saya katakan, saya masih menunggu pinangan dari KPM, untuk rayuan KPLI bagi Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) ambilan Januari/Februari 2012. Untuk makluman, GSTT sudah dimansuhkan bagi pengambilan tahun 2012.

Pengalaman GSTT baru setahun, jadi permohonan saya ditolak. Sayarat untuk KPLI ambilan Disember 2011 mestilah melebihi setahun. Setelah dikecewakan, serasa macam tidak ada perasaan untuk menunggu keputusan akhir bulan ini pula. Kalau dapat alhamdulillah, kalau tak dapat, saya akan cuba pula CFS (Contract For Servive) /Guru Ganti SMKSKI/Ustazah di Al-Farabi/Muallimah di HIRA'/termenung je la cik jah....

"Sayang jadi suri rumah sepenuh masa boleh abang?" Encik R menjawab persoalanku dengan seukir senyuman.

"Setelah berusaha, kita serah pada Allah sahaja", Encik R mententeramkanku.

Jadi, disepanjang seminggu lebih saya menganggur dirumah, saya isikan dengan segala ilmu rumah tangga yang diperoleh dari pelbagai sudut. Perbaiki yang kurang, kukuhkan yang telah manthop.

Masih ingatkah anda dengan Ayam Halia Cikgu, Makaroni Bakar Roos, Kuih Mazola Teacher dan Mee Kuah Nenda? Takkan nak masak benda sama je kan.

Saya gatal2 cuba resepi baru. Sebilangan hidangan saya masak untuk suami adakalanya pertama kali. Rendang ayam, maggi goreng, pengat pisang, bubur, sambal petai dan lain-lain dibedal sahaja dalam kuali. Janji sedap dan berkhasiat (khasiat ker ^^!). Elok juga sambil cik jah, cik bedah, cik senah masak, kita amalkan surah al-kauthar, insyaallah apa yang dimasak tu akan menjadi. Entri selepas ini saya akan kongsikan resepi terbaru yang saya dapat di timeline bingkisaNurani.

Doakan yang terbaik untuk saya yer kawan-kawan, moga ada rezeki KPLI untuk Puan Nadirah Ahmad Azam :) maciiih semua ♥♥♥

Read More :D

Thursday, January 05, 2012

Benarkah wanita terlalu kompleks?

Salam wbt.

Harini saya berhenti kejap tentang topik Nadirah♥Rodzi (alasan betuii cik jah ni <--- sebenarnya dah takde idea nak tulis apa). Entri kalini saya bawakan kepada anda 2 situasi yang seakan sama menggambarkan bahawa kaum hawa cukup kompleks. Eh eh eh, nanti dulu, kompleks atau teliti? Anda sendiri menilainya...



SITUASI 1












Sumber gambar: Encik google



SITUASI 2


Lelaki

1. Waktu lunch, jalan ke tempat makan
2. Sampai kedai makan, masuk
3. Ambik Pinggan
4. Letak nasi
5. Letak Lauk
6. Ke kaunter, Bayar nasi dan Air Sekali
7. Makan
8. Habis
9. Balik Opis or
10. G surau

Perempuan

1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan
2. Perhatikan orang waktu jalan
3. Sempat mengumpat dulu
4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki
5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.
6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu
7. Ramai orang,cari kedai lain.
8. Jalan lagi
9. Dah puas ati..masuk..
10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.
11. Carik2 pinggan, ambik pinggan
12. Belek-belek pinggan, bersih ke?? tak bersih?..eeeeiiii. .
13. Dah puas ati, ambik nasi
14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit
15. Tak sah kalau tak ceduk 2/3 kali
16. Buang balik nasi.banyak. .
17. Tak puas ati, banyak lagi..buang lagi..(tinggal sejemput)
18. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit
19. Carik lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana, tenguk sini
20. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit
21. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi
22. Jengok lagi? sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling
23. Ambil lauk
24. Pusing lagi
25. Carik sayur pulak!
26. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit
27. Ke kaunter bayaran
28. Tgk2 nasi dlm pinggan
29. Berbisik ngan kawan “alaamak byk la aku ambik”
30. Sampai depan kaunter “berapa?”
31. Bukak dompet..belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celah gambar2..
32. Keluarkan duit
33. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal)
35. Tutup dompet. Ambik nasi
36. Tinjau-tinjau tempat duduk.
37. Jumpa tempat duduk..alamak kotorlah!!!
38. Cari tempat duduk lain
39. Jumpa. Duduk..
40. Alamak. Air tak order lagi
41. Tinjau2, carik org order air..sambil tangan betulkan tudung
42. Order air
43. Bangun
44. Ambik sudu
45. Duduk
46. Bangun
47. Ambik Tisu
48. Duduk
49. Air sampai
50. Belek dompet (Step tadi)
51. Bayar
52. Tutup
53. Minum air
54. Start makan
55. Tengok-tengok orang sambil makan
56. Makan separuh..kenyang
57. Sebab dah minum air
58. Letak sudu, letak garpu
59. Pinggan tolak tepi
60. Borak2 kater makanan tak sedap
61. Ngumpat2..tg korang
62. Pukul 2, naik opis..
63. Ambik beg makeup, g surau!!!!!

Sumber: missfauzani



Haaaaa, apa kata anda? Kompleks atau teliti cik jah oiii (;



Read More :D

Wednesday, January 04, 2012

Nadirah♥Rodzi ~tanggungjawab suami isteri

Salam wbt. Terima kasih kerana membuat pilihan untuk membaca blog saya.

Sungguh ku cemburu engkau bakal melangkah
ke alam perkahwinan...
bukan cemburu kerana engkau menemui cinta
terlebih dahulu...

tetapi,,
cemburu kerana kau bakal menyempurnakan separuh dari agamamu...

cemburu kerana setiap tindak baikmu terhadap pasanganmu bernilai ibadah..
cemburu kerana engkau berjaya menyempurnakan sunnah Nabi kita..
cemburu kerana engkau bakal menjadi penyambung umat Nabi Muhammad...

sesungguhnya aku cemburu namun turut berbahagia kerana
syaitan bakal menangis melihat satu lagi pasangan dari kalangan
hamba-Mu mendirikan rumahtangga demi menggapai redha-Mu....

Sesungguhnya hanya pada-Mu aku berdoa dan berharap..
janji-Mu itu pasti...
akan ku sabar menanti....~_~ ♥

sumber puisi: facebook

********************************************

Mutakhir ini, saya mendapat kekuatan untuk menulis blog kerana galakan dari Encik R. Rupanya dalam diam blog saya ni mempunyai peminat fanatik dan misteri! sungguh tak sangka encik suami selalu meng'usha' dan membuat jelingan ke arah blog saya dari sebelum kami nikah sehinggalah ke saat ni, dari sebelum saya jatuh chenta hinggalah chenta yang meluap-luap.. **wink-wink**

"sayang bila nak update blog?"

Waduh2, soalan cepu yang tersangatlah cemas. Bila yer agak-agaknya cik jah?

Entri kalini berkisar tentang tanggungjawab dan pengorbanan. Waduh2, sekali lagi saya bukanlah orang yang layak untuk berbicara topik yang saya rasa sangat berat ni. Cuma saya ada pandangan tersendiri yang ingin dikongsi bersama anda.

Ikuti perbualan santai saya dan sahabat dunia akhirat saya, ustaZAH hidayah :)

Madu Utama:
bahaya bace blog awak, dah sangat menjiwa2..
uhuhuhuhuuu~~
buat i rasa x sabar nak kawen u..
hahahahahaha.
8 hours ago · Unlike · 1


Nadirah Ahmad Azam:
jiwang karat sangat kerrr? i x penah tulis cintan cintun tau, ni first time, khas untuk suami i (:
8 hours ago · Like · 1

Madu Utama:
beselah tu..
kan u baru nak rase bercinta..
mcm nih laa...
belum i lagi.. kot ado yg muntah "HIJAU" nnt..
ekekekekekeke...
8 hours ago · Unlike · 1


Nadirah Ahmad Azam:
♥ u target kawen bila zah?
8 hours ago · Like

Madu Utama:
hik hik hik...
hujung 20-an, awal 30an..
hehehehe....
x sedia nk pgang komitmen..
hahahahahahaha...
8 hours ago · Unlike · 1


Nadirah Ahmad Azam:
lewat nye zah, serius sy cakap zah, mmg la tanggungjawab sbgai isteri tu berat, tapi allah seimbangkan dgn kenikmatan n kebahagiaan rumah tangga ♥ percayalah u :)
8 hours ago · Like · 1

Madu Utama:
uhuhuhuhuhuhuuu~
i x sedia lagi la u...
takut kot...
amanah berat tu.. i sendiri tunggang langgang..
jodoh pon sangkut kat mana tah x jelma lagi..
hehehehe....
8 hours ago · Unlike · 1


Nadirah Ahmad Azam:
u jangan cakap camtu, i pun rasa x layak nak kawen, tapi bila dah kawen, automatically tanggungjawab tu macam tangan ketiga kita..
8 hours ago · Like · 1

Madu Utama:
u memang da layak...
u besa jd kakak, i nih....
ngan anak buah pon i x leh mengalah..
aritu anak buah amik subang i.. i nak nanges tau...
pastu i merajuk ngan mak coz bg dia amik..
uwaaaaaaaaaa......
i x sedia lagi loh...
muahahahahahahaha....
8 hours ago · Unlike . 1


Nadirah Ahmad Azam:
subang? zah2... u mmg klakar la, xpe zah..slow2..insyaallah, boleh punya..
8 hours ago · Like · 1

Madu Utama:
insya-Allah....
huhuhuuu.... u doakan i tau...
huhuhuhu....
8 hours ago · Unlike . 1


********************************************

MUNGKIN ramai dari anda yang belum berkahwin dan teringin berkahwin tetapi belum bersedia untuk berkahwin, siapa setuju sila LIKE entri ini. Tapi kalau dah kahwin, lagi digalakkan LIKE (promote nampak -_-')

Maksud bersedia tu banyak. Kewangan, keluarga, komitmen, tanggungjawab dan lain-lain yang difikirkan patut. Mari kita kupas isu tanggungjawab.

Tidak dinafikan, apabila anda berkahwin, maka tanggungjawab melebihi segalanya. Tidak kira samada tanggungjawab isteri kepada suami dan begitu juga sebaliknya. Suami wajib memberi nafkah kepada isteri dan isteri pula wajib taat kepada suami selagi tidak melanggar syara'.

Sebelum kahwin, saya sendiri rasa tak mampu, layakkah aku kahwin, diri sendiri pun tak terurus, ni nak urus orang lain? oh dunia, mampukah aku? mampu ker cik jah? sehingga ke saat lafaz sakinah, diri ini masih tidak percaya, beberapa minit ketika itu aku akan bergelar isteri dan mampukah aku?

Wahai cik Nadirah, (puan la..), awak mampu! tiba-tiba kata keramat tu lahir dari hati yang percaya bahawa saya mampu. Dan alhamdulillah, selepas sah diijabkabulkan dengan Encik R, saya cuba menjalankan amanah ni dengan sebaiknya. Kendatipun terdapat kekurangan, saya akan baiki dan mengambil ibrah dari yang lepas. Encik R menerima segala kekurangan saya dan saya juga begitu menerimanya seadanya.

Memasak, membasuh, melipat, menyapu, menyusun, mengelap, menggosok dan segala mak nenek kerja rumah akan terasa ringan apabila kita merasai kenikmatan alam rumah tangga. Memasak pun boleh tersenyum. Sebelum ni agak tidak rajin memasak (kantoi cik jah!), tetapi selepas bergelar isteri, secara automatiknya segalanya berlaku diminda separa sedar. Eh, senang pulak mengemas dan memasak, selalunya malas je. Sebab apa? T.A.N.G.G.U.N.G.J.A.W.A.B (:

Tetapi jangan risau sahabat2ku, bukanlah bermakna anda akan menjadi kuli kepada suamimu, tetapi sedarlah, bahawa segala kebaikan yang kamu laksanakan kepada suamimu sangat bernilai disisi Allah, dikira sebagai ibadah dan diganjari syurgaNya insyaallah. Tambahan itu, Allah swt akan seimbangkan kepayahan kita dalam melaksanakan tanggungjawab dengan kenikmatan dan kebahagiaan yang tiada tara. Apalah sangat melakukan rencah kerja rumah jika dibandingkan dengan dikurniakan suami yang sangat memahami dan sebagai pelindung menjadikan kita cukup selamat dibawah jagaannya. Percayalah u ollss (:

Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:
“Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai.” (Hadis Riwayat Ahmad)
Memang mudahkan kaum hawa ni nak masuk syurga, tetapi kenapa yang mudah itu kenkadang susah untuk kita buat? tepuk dada tanya iman. Yang lagi menakutkan apabila ianya telah dimudahkan, tetapi ramai pula wanita yang terjunam ke neraka. Nauzubillah.

Dalam hadis yang lain, Rasulullah s.a.w menjelaskan tentang wanita penghuni Neraka, baginda bersabda :
“ … dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya mereka telanjang, melenggak-lenggokkan kepala mereka kerana sombong dan berpaling dari ketaatan kepada Allah dan suaminya, kepala mereka seakan-akan seperti bunggul unta. Mereka tidak masuk Syurga dan tidak mendapatkan wanginya Syurga padahal wanginya boleh didapati dari jarak perjalanan sekian dan sekian.” (Hadis Riwayat Muslim dan Ahmad)


Oklah, sebenarnya jari-jemari ni serasa nak menari dan bermai-main lagi atas keyboard ni, tetapi cukuplah setakat ni dahulu, insyaallah lain waktu, saya sambung (:

pssst: abang, sayang dah update blog ni, jangan lupa yer, janji kita nak naik XD Theater - cosmic coaster kat library shah alam yang baru tu, hihi ♥♥♥


Read More :D
Related Posts with Thumbnails