Followers

Tuesday, November 23, 2010

Cerita 10 hari :)

('perasaan' rajin menulis akan datang bila dah tak tahu nak buat apa depan komputer ;p)

Waduh-waduh, rajin pula menulis di blog kesayangan (sangat sayang ;p) akhir-akhir ni. Bukan apa, bila dah cuti sekolah, memang rumah menjadi hotel saya setiap hari. Tapi, nama sahaja cuti sekolah, tapi kaki ni bergerak juga ke seantero tempat. Memang tak sempat rehat.

14/11 - Ahad
Hari Kecemerlangan Murid Sekolah Islam Al-Farabi (SIF) Meru :)




15/11 - Isnin
Sebaik sahaja habis Hari Kecemerlangan murid, depa asyik tanya...

"cikgu, bila nak pergi Wetworld?"


Hampir setiap hari ketika saat-saat akhir persekolahan, mereka selalu tanya. Naik letih cikgu ira nak jawab. Tapi budak-budak memang semangat, cikgunya sahaja yang kurang semangat ~haih, bosannya pergi Wetworld (._.) Seingat saya, terakhir saya pergi sana 10 tahun lepas kot~

Dek kerana sayang, bawa la juga mereka-mereka yang 'terlebih aktif' ni, bukan apa, anak murid tahun 4 pandai juga, saya kan guru kelas yang baik (uwekkk, perasan..... :p)

Tapi saya tak bawa mereka hari isnin, sebab letih Hari Kecemerlangan masih terasa.

16/11 - Selasa
Wetworld time! Bergembira bersama anak-anak muridku, yeeehaaaa :)

Balik dari Wetworld, malam tu terus main masak-masak. Bonda mengamanahkan ku untuk memasak Ayam Halia Cikgu (klik disini) (resepi sendiri ni, ha3). Apalagi, campak-campak sahaja apa yang patut dicampak dalam kuali tu.

17/11 - Rabu
Hari Raya 'Eidul Adha.

Terlepas solat sunat raya, sampai-sampai kat masjid, orang semua dah keluar masjid, wah sedehnya, tengok lembu sahaja la (._.')

Hari ini sangat istimewa, bonda buat rumah terbuka, laukku menjadi hidangan untuk famili tercinta ;) Tambah menggembirakan, ramai anak muridku datang, antaranya, ada dua orang tu yang sangat bertuah, depa orang pertama yang sampai, dan juga orang terakhir yang balik.

Sangat memenuhi undangan betul depa ni, dari 11.00 pagi - 5.00 petang, setia duduk di teratakku, tak jemu-jemu, tak keluh kesah. Siap basuh pinggan lagi, terima kasih Irfan & Imrhan. Mereka ni sebenarnya, kumpulan nasyid sekolah, sangat pandai dan berbakat :) Video bawah ni, masa awal tahun, suara belum pecah lagi, sekarang suara lagi manthop :) Mereka berdua yang pegang mic, penyanyi solo la katakan :)





pasti saya akan rindukan nyayian depa, sangat berbakat :)

18/11 - Khamis
Sambung kemas rumah, biasa la, kalau buat rumah terbuka.

Sekarang bibik sudah pulang indonesia, jadi saya sekarang telah bergelar 'suri rumah tangga' yang kurang berjaya..ehehe :)

19/11 - Jumaat
Hari ini, mak lang ajak ke rumah, untuk persediaan sepupuku kahwin. Jadi kami tolong buat doorgift.

Alhamdulillah, diriku sempat sekali lagi untuk memasak Ayam Halia Cikgu, waduh, sangat terharu apabila diberikan kepercayaan untuk memasak. Mak lang sangat pandai masak, jadi macam terasa sangat segan, takut-takut tak 'kaw-kaw'. Alhamdulillah, semuanya ok. Ok yer cikgu! manthop :)

20/11 - Sabtu
Ini adalah tarikh penting sepupu ku, tahniah diucapkan, kerana mereka telah selamat semuanya, selamat pengantin baru :)


Tapi, mintak maaf sangat-sangat, tak dapat pula merealisasikan impian untuk bersama keluarga, maaf yer pengantin.

Sebenarnya, hari ini ada Kursus Pergurunan yakni perkongsian ilmu anjuran Majlis Permuafakatan PIBG (MPPIBG) & Kerajaan Negeri Selangor.

Jadi, sebagai guru yang sangat mentah, saya mengambil peluang untuk ke sana selama 2 hari malam bertempat di Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang, Sepang. Untuk menimba pengalaman, saya harus mengutip sebanyak mungkin mutiara yang jarang-jarang ada ni.

Cerita yang tak berapa nak menarik ni, kami terlepas sampai ke airport,waduh-waduh.. siap lalu dekat laluan nak masuk..ha3


akhirnya, sampai jua ke destinasi, alhamdulillah :)








21/11 - Ahad
Kursus guru ni selama 2 hari dan hari ini hari terakhir.

Sangat manthop kursus ni, susah nak gambarkan, perfect! :)

Buat pertama kali diriku memandu sejauh 200km dalam masa 2 hari, biasa la, saya budak baru belajar bawa kereta ;p (padahal lepas SPM terus ambil lesen, dah 5 tahun kot ^^!)

Malam tu baru nak 'terhegeh-hegeh' hafal itu dan ini, sebab esok nak temuduga.

22/11 - Isnin
Hari yang sangat penting bagi saya.

Temuduga bagi posisi Guru Sandaran Tidak Terlatih. Saya dah bercoleteh panjang, sila lihat topik Soalan GSTT 2010 (klik disini).

23/11 - Selasa
Kembali menjadi suri rumah yang tak berapa nak berjaya ;p

-T.A.M.A.T-

Tadi, Ustaz Wahab ajak pergi Kg Sg Siput, Perak khamis dan jumaat ni untuk ziarah dan pengislaman orang asli, wah.. berjalan tanpa henti lagi saya nampaknya. Tak duduk diam sungguh cikgu ni..



6 comments:

  1. salam ustazah
    boleh akak tahu uztazah
    ambil bibik dengan siapa ya?
    agen yg biasa berurusan dgn akak skrg ni takde maid lagi, dia kata.:(

    ReplyDelete
  2. salam kak

    mak saya yang ambil bibik, dari agensi yang sah, jadi banyak prosedur skett..

    mungkin akak boleh tanya kawan2 len..

    (maaf yer, jawapan macam x membantu pun..)

    ReplyDelete
  3. Blognya terlalu panjang, mungkin "read more"nya bisa diperpendek lagi, biar rapi & lancar membukanya.

    ReplyDelete
  4. dulu saya buat read more, tapi ada masalah.

    apepun, tq for your opinion :)

    ReplyDelete
  5. imran dan irfan, suruh nasyid tak nasyid pun sampai kesudahnya, huhu...

    ReplyDelete
  6. nanti la, bila ada open house/wedding kat rumah kita ni, panggil depa nyanyi :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails