Followers

Thursday, June 12, 2008

:: DIET CARA NABI ::


Rupa2nya tanpa kita sedar, dalam makanan yg kita makan sehari2, kita tak

boleh main balun aje? sebab itulah terjadinya penyakit kencing manis,
lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit apabila kita
telah tua nanti. Apabila kita telah mengetahui ilmu ini, tolonglah
ajarkan kepada yg lain2nya.

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga.
Rasullulah SAW tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga
pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini dan tak payahlah
susah2 makan pil untuk kurus..Insyaallah kalau kita ikut diet Rasullullah
ini, kita takkan sakit perut ataupun keracunan makanan..


Jangan makan SUSU + DAGING

Jangan makan SUSU + IKAN

Jangan makan SUSU + AYAM

Jangan makan SUSU + CUKA

Jangan makan SUSU + BUAH (cth : koktel)

Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

Jangan makan IKAN + TELUR

Jangan makan IKAN + DAGING


# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU, BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memanglah pelik... tapi, kalau tak percaya... cubalaa...
Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti..
Actually ana pun ngah diet nih..makan nasi, sekali sehari..huk3..


#####################################################

ni info dari seorang sahabat..

"Al-Quran ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:- Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik. Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit). Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud "

9 comments:

  1. kalo nadirah sedang diet..malahan saya ingin banyak makan..he..he..sebab badan saya terlalu kurus.....

    ReplyDelete
  2. comment kedua..puasa sunah..juga okay ....ibadah plus diet....

    ReplyDelete
  3. tu la..kang ari kne makan banyak2..biar kasi gemuk sket..

    puase sunat? na'am..bagus sgt :)

    ReplyDelete
  4. Salam...

    Bgs ni..ana pun sekarang tgh mengamalkannya..alhamdulillah even better..huhu
    nak add sikit, awal pagi lepas subuh minum air suam sejuk utk memudahkan proses badan berlangsung dgn baik dan ianya mengelakkan daripada berlakunya penyakit2 spt kencing manis, darah tinggi n kolestrol serta gemuk..sebab Nabi saw pun amalkan dan ana pun mengamalkannya juga..

    erm..kalau boleh buanglah word verification tu..agk sukar sikit utk org lain bg komen mcm x user friendly plak..

    anyway, nice blog..keep it up a good work..hehe
    ana x smpt update blog

    ReplyDelete
  5. salam ..aikk.. diet ker? bukan badan dah kurus kerr..

    syukran 4 sharing..jap, air suam sejuk tu means?

    ReplyDelete
  6. adeh..agak2lah nk perli pun..ish2
    biasanya keturunan ana masa muda semua kurus bila dah kahwin 'besar2' mcm abang dan ayah..tu psl ana jaga badan camni..skg ni 60kg tau..huhu

    air suam tu maksudnya air suam yg disejukkan e.g. air suam tu masukkan dlm peti sejuk..pagi tu keluarkan airnya dan minum air dalam gelas..tu yg selalu ana buat

    ReplyDelete
  7. kalo air suam yg masuk dlm peti ais, nanti air tu sejuk la..bek minum air sejuk jer..ehehe..btui ker ??

    erm..ana tgk suami k.wardina tu pk jerk..mane de gemok..

    ReplyDelete
  8. pk? apa tu?
    yelah tu..enti x tgk betul2 mmglah..
    family dia sendiri tgk dia dah 'XXL' sampai sedara2 lain pn ckp "eh, dulu abg ko kurus, skg dah gemuk plak"

    ReplyDelete
  9. bukan pk..'ok'..adoi, typing error lak..

    ye ker abg enta dah saiz XXL? adoi..

    apepun,k.wardina still maintain je badan die..walaupun anak dah 2..
    sonok tgk k.wardina jd pengacara Carta Nasyid kat tv9..hu3..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails