Bahan-bahan
3 cawan beras [basuh n toskan]
2 paket santan [300ml]
3 helai daun pandan [simpulkan]
3 keping hirisan halia
3 ulas bawang merah [mayangkan]
Garam secukupnya
Cara
1. Masukan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
2. Bila nampak nasi kering, kacau rata dan tutup semula tudung. Biarkan ia sentiasa panas dalam periuk rice cooker.
3. Bila telah masak hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, ulam timun.
SAMBAL TUMIS
1 senduk cili kering [dimesin]
3 labu bawang besar [dimesin halus dgn sdikit belacan]
2 labu bawang besar [ditumis]
Air asam jawa secukup rasa
Gula merah [resepi k.aini!]
Serai [dititik dalam masakan]
Cara
1. Tumiskan bawang besar sehingga agak2 garing.
2. Masukkan bahan yg dimesin halus sehingga wangi.
2. Masukkan air asam, garam dan gula merah.
3. Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendiieh dan pekat dengan api perlahan.
4. Bila dah naik minyak baru angkat.
Followers
Wednesday, June 25, 2008
:: Nasi Lemak ::
### Selamat Mencuba ###
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam..wah3..dia nak advertise resepi makanan abislah..huhu
ReplyDeleteAdeh, pergi tunjuk gambar nasi lemak plak tu..
Ni yg menyebabkan tergiur air liur ni nak rasa..huhu
Best..mmg best..huhu
Walau apapun buah tangan mak terlalu istimewa sebab apa2 yg dia masak semuanya sedap even dia masak cincai mana pun tetap sedap! Huhu
nasi lemak mmg sedap..tp jangan makan sokmo, nnt terlebih sihat lak..kui3..
ReplyDeletena'am, masakan mak mmg sedap..
erm, asik suh mak masak jer..pe kata enta p tlg mak masak..masak n.lemak ni...kui3..
Insya Allah..
ReplyDeletenanti ana cuba masak nasi lemak..
enti tunggu yer..
nanti ana post kt blog psl resipi nasi goreng kampung special ana..ahaks
tu dia aihh..nasi goreng kampong..
ReplyDeletenanti ana jengok la website enta..insyaallah
biasalah..
ReplyDeletedlm family, ana antara org yg expert masak nasi goreng..
pelbagai jenis nasi goreng tp pakai resipi sendiri (style cincai tp sedap dan menawan hati..hehe)
yer la tu en ikmal..
ReplyDeleteapepun, kite smua kne blajaq masak lagi..
practise make perfect :)