Followers

Tuesday, December 16, 2008

Cara Membuat READ MORE di blog anda :)

Bismillahirrahmanirrahim. Slm wbt, ramai yg tanya kat ana, cmne nk wat READ MORE? tapi, PERINGATAN! Jgn tiru bulat2 langkah kat bawah ni cz ni hanyalah versi ana yg x lengkap. Ia hanya sebagai pemudah cara cz versi asal adalah versi indonesia yg LENGKAP. Mmg nampak cam serabut n susah tp senang jer insyaallah. Tak fhm, tanye yer :)

VERSI INDONESIA YANG LENGKAP, ni adress nyer:
http://trik-tips.blogspot.com/2007/12/membuat-read-more-versi-2.html


Langkah2 bawah ni versi bingkisaNurani.. he3 :)
*tulisan yg diBOLDkan kt bwh ni smua adalah CODE :)

1. Login ke Blogger

2. Pilih Layout --> Edit HTML

3. Kalo nak back-up template, tekan kat Download Template n simpan.(kalo x nak download template, copy je template asal tu n paste kat word n save)

4. Tanda right kt kotak yg bertuliskan Expand Template Widget

5. Cari code dibawah ini

head


*Cara nk cari code tu dengan menekan Ctrl + f di keyboard.
Bila Nampak perkataan ‘Find’ , tulis kat sebelah nya code yang kita nak cari tadi iaitu head

*Sebenarnye ade tanda < dipermulaan code diatas ni, dan > diakhir code tu. Ana x letak trus kat code tu coz posting ni x boleh detect.)

6. Selepas dah jumpa code tersebut, copy code kat bawah ni dan letak sebelum code head tadi.

script src='http://kendhin.890m.com/Readmore.js'
type='text/javascript'/


*Sebenarnye ade tanda < dipermulaan code diatas ni, dan > diakhir code tu. Ana x letak trus kat code tu coz posting ni x boleh detect.

7. Kemudian, cari code:

div class='post-header-line-1'/


*Cara cari code tersebut sama dengan langkah no 5 tadi

*Sebenarnye ade tanda < dipermulaan code diatas ni, dan > diakhir code tu. Ana x letak trus kat code tu coz posting ni x boleh detect.

8. Dibawah kan ada code gini:

div class='post-body entry-content'


Ganti code tersebut menjadi seperti ini:

div class='post-body entry-content' expr:id='"post-" + data:post.id'

*Sebenarnye ade tanda < dipermulaan code diatas ni, dan > diakhir code tu. Ana x letak trus kat code tu coz posting ni x boleh detect.

dan tambah code ini juga bibawah code baru tadi

b:if cond='data:blog.pageType == "item"'

*Sebenarnye ade tanda < dipermulaan code diatas ni, dan > diakhir code tu. Ana x letak trus kat code tu coz posting ni x boleh detect.

9. Kemudian dibawahnya kan ada code ni:

p>data:post.body (panjang lg sebenarnye)

(Kalo x jumpe code tersebut, guna cara no. 5 tadi)

10. Tambahkan code kat bawah ni selepas code tersebut

*actually code kt bawah ni x lengkap coz posting ni x boleh nak detect code nye walaupun ana dah tulis selengkap2 nya. Kalo nk FULL CODE, sila layari laman website yg ana dh bg kat atas tu yer. x faham tanyer yer :)

#fullpost {display:none;}

[+/-] Selengkapnya...

[+/-] Ringkasan...

checkFull("post-" + "")


11. jadi seluruh kodenya akan menjadi seperti ini

*actually code kt bawah ni x lengkap coz posting ni x boleh nak detect code nye walaupun ana dah tulis selengkap2 nya. Kalo nk FULL CODE, sila layari laman website yg ana dh bg kat atas tu yer. x faham tanyer yer :)

#fullpost {display:none;}

[+/-] Selengkapnya...

[+/-] Ringkasan...

checkFull("post-" + "")


12. Tulisan 'Selengkapnya' dan 'Ringkasan' boleh diganti dengan apa2 kata yang disukai.

13. Lalu simpan template.

14. Pilih menu Setting -->> Formatting

15. Di bagian bawah ada kotak yang disampingnya ada tulisan "Post Template", dan isikan kode dibawah ini ke dalamnya lalu simpan setting.

T . A . M . A . T

bingkisaNurani:
jika ada soklan, boleh trus tanye kat sini..insyaallah, ana try jawab :)


7 comments:

  1. waduh.. gue ngak paham langsung versi indon tue..huhu

    ReplyDelete
  2. Salam..nad, thanks 4 da tutorial..
    Akhirnya berjaya jugak memendekkan ayat..
    Hehe..Alhamdulillah..=)

    ReplyDelete
  3. Salam wbt..
    afwan,bagus la dapat buat..
    actually ramai gak x dapat wat, sape yg x dapat tu kalo nak ira buatkan, insyaallah blh jer..

    lagi 1, ade sstengah template yg x blh gune cara READ MORE versi indonesia ni..coz TEMPLATE blog masing2 berbeza.

    wallahu'alam.

    ReplyDelete
  4. salam nazrul..
    yg versi bingkisaNurani tu faham x? :?

    ReplyDelete
  5. indon tu tipu..ana try tak jadi mende pun

    ReplyDelete
  6. ana try dapat jer..

    cuba enta buat skali lagi..

    ReplyDelete
  7. haa, alhamdulillah jadik pun..sbb mat indon tu ade 2 method..guna method lamer br jadik.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails