Followers

Wednesday, January 21, 2009

Paprik Terbaik :)

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Posting kali ni kite cita pasal masak2 :) Ada sahabat ana suh posting pasal resipi, jadi ana terpikir PAPRIK :) Insyaallah nnti ble ana lek uma diz raye cina, ana akan masak. Actually paprik ni senang jer, die mcm tom yam..juz campak2 je..he3.. :)
k, b4 that, diz is the recipe:


Bahan-bahan

* ½ ekor ayam - dipotong kecil2
* 4 ulas bwg merah - ditumbuk
* 2 ulas bwg putih - ditumbuk
* 1 labu bwg besar - dimayang
* 2 btg serai - dititik
* 2 biji buah tomato - dipotong 4
* 5 biji cili padi - ditumbuk
* bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
* sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
* bahan2 perasa

Cara-cara

1. Panaskan kuali. gorengkan ayam (agak2 sampai masak, jgn terlalu garing).
2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar dan buah tomato. semasa menghidang, perahkan limau kasturi.

bingkisaNurani:
just try it !


12 comments:

  1. waa..ni yg best ni..lg2 hsmate ana..takde la diorg asyk nak mkn sardin je hari2..muka pun dah mcm sardin :)

    ReplyDelete
  2. la, korang makan sardin je ker? try la another recipe..masak tom yam ker, nasi lemak ker, x pun paprik ni..

    stakat ni ana baru post 3 recipe..nanti kalo ana free, ana pos recipe len..x best kalo post recipe tapi ana x masak..tu yg kalo post recipe, kne masak skali..baru rase feel sket :)

    ReplyDelete
  3. kami takdela hari2 makan sardin.kadang2 beli gak ikan, masak sweet n sour..kat dlm entry blog ana yg lame2 tu ade ingredients die..nak bt kek coklat pun ade.. slamat mencuba :)

    ReplyDelete
  4. tapi name blog enta tulis word sardin.. pe kata try tukar name blog.. kepada yg more islamic sket :)

    oo..kek coklat..menarik2.. :)

    ReplyDelete
  5. saje je..low profile.tak baik riak

    ReplyDelete
  6. low profile camne tuh..

    wat la yg terbaik.. :)

    ReplyDelete
  7. anyway, dah tukar address la. ilmudanaplikasi.blogspot

    ReplyDelete
  8. dah tukar adress..sedap namanyer..alhamdulillah..

    apepun, kpd sahabat2 sume, jom kite masak paprik.. :D

    ReplyDelete
  9. nape tiba2 blog anti jd cam pening2 ni ye?

    ReplyDelete
  10. afwan, blog ana mmg pening sket..maybe berat sket.banyak sgt widget..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum...wah sedapnye...nk order satu bole tak?

    ReplyDelete
  12. Salam wbt..

    ana masak bukan nyer sedap pun..huk3..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails