Followers

Monday, May 25, 2009

DEMI MASA ^^

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Syukur alhamdulillah, nampak nyer cuti sem 4 kali ni dipenuhi dgn perkara bermanfaat. Setelah sbulan bergoyang kaki fi baiti (x la hundred percent relax, actually kemas uma gak cz byk lagi kotak2 yg nak dipunggah, pindah uma katakan + g ceramah + program + lek kg + jenjalan + jaga a.sedara), then ana telah dilamar oleh sorang kawan mak untuk bekerja kt Tadika Islam Hira'..hu3, back 2 skul! skola lama I dlu tu. Dah bertahun-tahun den x p Hira' Batu Belah. Dok opis tadika, tolong pengurus ape2 yg patut :)


Erm, bile tgk jadual tadi, rupe2 nye stiap ari till awal julai ana de program. Dah hari berkerja ana kerja n hujung minggu dipenuhi dgn pelbagai program sampai tertindih-tindih, but I utamakan usrati la..banyak lak spupu yg kawen mei-jun ni..cam besa lah, ana kne bawak hantaran..haritu dah jadi pengapit..ha3 :p

Actually cadang kje kat sini sbulan je la coz awal bulan julai dah nak masuk new sem, SEM 5, FINAL YEAR! wow..den dah final year degree. Cam x cayer je, rase cam budak2 tadika lagi..kwang2.ade org tgk muka ana, depa cakap, "ni lepas spm yer" adoi..lps spm? no comment..kui3.ader plak yg tegur ana cakap, "anak dh bape yer" amboi2..soklan x bleh tahan..

Erm, jumpe ramai sgt org yg daku kenali kat tadika ni. Muallim, muallimah, adik2, kawan2 1 batch n smua la. Rindu kat depa smua (tadika sblah sek rendah hira'):D Suasana tarbiyah kat sini cukup manthop. Ku rindukan bi'ah itu. Kat UPM susah sket nak cari bi'ah sebegini. Kite sendiri kne pandai cari gerakan n suasana yg sesoleh itu. Moga daku dapat istiQamah walau dimana diri dicampakkan. Amen33

Bercerita tentang tugas ku sehari-harian di tadika ini, berbagai perkara baru dapat ku pelajari. Yang paling best ialah telatah anak2 tadika yang sungguh aktif n comel :) (ha3, cerita macam 3 tahun je dah keje sana, padahal arini baru third day!) Cute2 smua..ade yg tegur ana dlu.."kak, wat per tu?"..de juga yg curi2 pandang masuk opis, tgk ana wat keje, de yg senyum2, mcm2:)

Ha! ari pertama keje, adoi, penat beb~ he3..sebab x biasa kan, malam b4 keje tu, gatal tdo pkol 2am, esok nye ngantuk2 g keje..tu la besa bangun lambat dan ari pertama juga, den terbangun lewat! ha3..first day dah camtu..ape nak jadi Nadirah ni..sabo jerk la yer..len kali jgn wat lagi taw(^^!)

Tadi terkunci dalam toilet! ya ampun, ade budak tadika kunci toilet tu, die x prasan kot ade 'makcik' ni dalam toilet..sabau jerk la, hampir 1 minnit 11 saat (kira sendiri..he3) den dikurung, akhirnye terlepas jua..puas ku ketuk dan melaung, tapi depa x denga? slow sangat ker suara den ni? apepun, alhamdulillah la dapat kuar..hu3

Time rehat, ana g kat kedai skola, ade geng skola dulu kat situ..dan berkenalan ngan bbrapa petugas len..dan ade sorang akak ni, cukup solehah akhlak nyer..terpikat diriku..borak macam2 ngan die n die bukak topic jodoh..die bg nasihat, jgn lah cintan cintun b4 kawen (alhamdulillah, den x penah dan x akan sesekali!) cz nanti kurang berkat pkahwinannye..after that, die kasi pinjam buku PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH & RASUL hasil nukilan Fatimah Syarha..(balik uma trus baca, mmg menarik da bom buku ni! alfun mabruk utk penulis) last2, den beli sebuah utk dihadiahkan pada adikku yg tercinta :) Moga bermanfaat. Amen33

Kemudian, back 2 office and one of da student ni yg juga besday boy (genap 6 tahun arini) masuk opis..pastu geng2 die smua serbu tempat den bkerja..borak2 la..depa yg memulakan perbualan..he3

"kak, saya ada 2 abg, 2 kakak"
"ooo..erm, adik anak keberapa?"
"anak ke3"
"anak ke3? tapi de 2 abg 2 kakak kan..
abestu, adik bradik ade bape?"

"1"
"ape?1?"

adoi, ana ketawa sorang2 dalam hati..sabau jerk la..sib baik besday boy..then masing2 nak cakap..ana x taw nak layan sape..sib baik ana suka bdk2 :) then tadi muallimah tadika tu suh pasang langsir kat opis, ana pun pasang la..time nak gantung tu, adoi..den terjatuh, abes luka tangan..den ketawa sorang2 dlm hati..bukan pe, den ni mmg juara segala jatuh..cakap je jatuh pe, jatuh tangga, lonkang, katil, kerusi, meja, sume penah..(aritu jatuh longkang n ambulance datang..longkang tu sedalam tinggi seorang manusia..dasyat2) na'am, mcm2 berlaku dalam perjalanan kita sebagai hamba allah. Moga ISTIQAMAH mnjadi pakaian dalam mlakukan perkara hasanah n yakinlah dengan Qada' & QadarNYA ^^ Akhir kalam, walau apepun yg berlaku, moga kita smua thabat dalam iman & islam :) Yang penting, hidup mesti diteruskan!


Jom hayati Lirik Lagu bawah ni yer :)

Title: Demi Masa
Munsyeed: Raihan

Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan yang beriman dan beramal soleh
Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan nasihat kepada kebenaran dan kesabaran

Gunakan kesempatan yang masih diberi moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan kerna ia takkan kembali

Ingat lima perkara sebelum lima perkara
Sihat sebelum sakit
Muda sebelum tua
Kaya sebelum miskin
Lapang sebelum sempit
Hidup sebelum mati

Demi masa sesungguhnya manusia kerugian
Melainkan yang beriman dan beramal sholeh
Gunakan kesempatan yang masih diberi moga kita takkan menyesal
Masa usia kita jangan disiakan kerna ia takkan kembali

bingkisaNurani:
adakah masa terluang kita diisi dengan perkara berfaedah? TEPUK DADA, TANYA IMAN..


11 comments:

  1. salam...
    ustazah benar2 jadi ustazah la ni...
    klaka tul bday boy tu,
    die pening tu mkn kek bnyak sangat...
    hehe...
    nanti up la gambo dak2 tu ey..
    mesti cumey cam cahaya.. :)
    huhuu....
    geli ati den...

    ReplyDelete
  2. salam cik dayah :x
    lama x jumpe awak..pe habaq?

    den ni mane layak jadi ustazah :o
    nak kene blajaq dari ustazah dayah la..he3..

    gamba budak2 tu :? adeh..tgk la dulu yer :f
    tapi depa mmg comel2 blaka.. :)

    ReplyDelete
  3. bestnyer cite=)..
    klakar la dgn bdk2 2.. xpsal2 akk kne kurung dl toilet..huhu.. cian akak

    ReplyDelete
  4. akak mmg suka bercerita :D

    besa la budak2 zaman skrang..
    insyaallah next week akk akn jadi cikgu depa.. ;;)

    ReplyDelete
  5. yeker?
    semoga akn m'jd guru yg t'baek... huhu
    pasnie akk lak jd gru adkk ye..hehe..

    ReplyDelete
  6. adeh :f
    adik nak akak ajaq pe? kalo math boleh la :)

    ReplyDelete
  7. math? okey jgk 2.. huhu..
    mst best akk ajar..huhu
    byk la adk akn dgr akak cite nnti..hehe

    ReplyDelete
  8. sabar sparuh daripada iman=)..

    ReplyDelete
  9. Salam ustadzah ira..he..he..
    wah senangnya bertemu budak-budak cilik...
    wah kayaknya menarik juga tuch bukunya "PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH & RASUL"..mau mau??..he..he..

    ReplyDelete
  10. ana mmg senang ngan adik2 kecik..
    kang mahu buku tu? datang la malaysia..hu3

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails