Followers

Wednesday, July 22, 2009

bingkisan hatiku ^_~

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah, diri ini masih diberi ruang dan peluang untuk bermadah bicara di blog kesayangan ini :)

More than 2 weeks berada dimedan jihad. Na'am, kurang dari setahun je lagi ana disini, UPM. Mmg x terasa. Rasa bru smalam daftar masuk :p
hurm..tenet kan sini very slow, I dont know why, maybe bcoz of wireless..so, it very hard for me to update the blog n etc..nak power, kne g fac or lib.. *_* YM plak, ana slalu I'M MOBILE jer :p itu maksudnyer ana x sempat nak on9 sokmo..

Diz sem

I only have 3 days class per week! yaumul isnain, sulasa' wa yaumu robi'. Ramai sungguh kawan2 ku yg jeles -_- tapi amanah bukan stakat tiga hari itu saja..sem ni, tanggungjawab ana lebih berat than previous sem. Tapi amanah yg ditaklifkan itu mnjadikan diri ini matang n lebih dekat pada Sang Pencinta :) Bukan senang mnjadi pejuang, hanya pejuang yg benar2 pejuang saja dapat menangkisnya! Think about it..

Diz sem too


BBA2402 :BAHASA ARAB II (pasni cakap arab la..best sket)
KOM3403 :PENGUCAPAN AWAM (pasni pandai la ber'cakap')
MTH3104 :KAEDAH MATEMATIK (ana suka subject ni!)
MTH3302 :ANALISIS KOMPLEKS (mmg kompleks..hu3)
MTH3602 :PENGATURCARAAN BERMATEMATIK (best33)
MTH4999A :PROJEK ILMIAH TAHUN AKHIR

All above are list of all my subject :) *.*
I have final year project, MTH 4999 A. Wah3, kne buat ala2 tesis gitu..adoi, ana ni bukan nyer pandai sgt but u can do if u belief u can! figting33!!

Last 2 week

Kecoh di UPM, isu Kristianisasi..memang serius! golongan kristian berani saja utk menceroboh kolej 10, 11 n KTP. Mereka membuat soal selidik tentang agama depa..dalam masa yg sama meracuni penghuni kolej tersebut.. Lastly, golongan tersebut (warga Hong Kong + beberapa Malaysian) ditangkap polis..Pihak BHEP + SKK + PMIUPM sedang berkerja keras menangani isu ni..teringat Prof Madya Dr Mat Rofa. Ana g opis dia, then dia habaq kata haritu dia sakit di Hospital Serdang, tetiba ada satu golongan ni bagi buah epal n tulis 'may jesus save you'..hamboi2, suka ati depa je nak sebarkan kristian kat hospital plak..My prof tell me to make a report to BHEP..n I tell my friend (she is MPPUPM) to settle down the problem.

Dan aritu, ade sorang amoi ni datang my room.

"Bilik ni ada muslim x?"

"I'm Muslim"
"Oh, u muslim..xpe, u amek jer pamplet ni"

dia pun beredar n 'attack' bilik lain

ana n k.arah(my lovely roomate) mmg terkezut! brani2 sungguh mereka nak sampaikan 'dakwah' pd kami yg muslim ni..antara topic dalam pamplet tu pasal jesus n len.

Skrang kat UPM, pak polisi berlegar-legar dari am to pm..rasa selamat sket ^^ tp prof ana kata, golongan kristian tersebut akn attack balik..macam2 *.*

Last week

I'm in netball intercollege. Wah2, kol 730 dah kne bersedia untuk training..mcm tentera plak rasa..kui3..after 5 hari 5 malam training, sabtu n ahad match sebenar..ana punyer team kebanyakan budak2 PJ. Depa mmg handal..berbeda sungguh dgn diri ini -.- depa jd coach ana..walaupun ana ni biasa2 je, tapi nak try men gak.. Ana mmg dari kecik men netball, my mother dulu pemain Selangor. "Al-'aqlu salim fi jismi salim". Moga satu hari nnti ana plak dapat jadi coach..ha3..

Malam ni..

Ana mengajar di Kuang..wah2, cikgu addmath. Adoi, takot plak tetiba..b4 ni, ngajar bdk tadika, kali ni berbeda kerna ajar bdk secondary school..nadirah, caiyok2! ana mmg minat math sejak dilahirkan.apepun, I will try my best :) please pray for me ^_^ cuak la plak ~_~


Nadirah Ahmad Azam
http://bingkisanurani.blogspot.com/

6 comments:

  1. Program Friendly Comparative Religion (FCR) berlangsung 8-9 Ogos ni. Kalau confirm nak join, bagitau ana cepat2 nanti boleh confirmkan pada pihak yg terbabit.

    Buat di UKM Bangi, RM5 je bayarannya..hehe :D

    ReplyDelete
  2. nape anti tak "attack" balik amoi tu.
    kita dah lame dlm keadaan "defence"..sakrang ni kita perlu berubah kepada "offence". maksudnyer kena pro-aktif. tu la antara pesanan dpd Dr Danial.

    ReplyDelete
  3. to ikmal:

    Sape penceramah utk FCR ni? baguslah wat program camni, bagi kesedaran ttg ancaman agama lain yg semakin serius kat malaysia ni..

    ReplyDelete
  4. to luqman:

    actually terkaku time dia bg 'pamplet' tu kat ana..tp insyaallah ade tindakan dari pihak UPM..

    doakan moga segalanya dipermudahkan Allah swt

    ReplyDelete
  5. apa ni cikgu...ustazah...pelajar...bahasa capur ni...ana pejuang bahasa Melayu...sakit mata la...hahaha...

    yang penting..."marilah kita bersatu, mencari kesamaan antara kita ummat Islam dahulu, antara jemaah2 Islam pun duk menuding jari, dlm ahli jemaah sendiri pun sama...tak mahu bincang sangat masalah ummat. nak bincang masalah yang tidak penting buat apa???

    "marilah kita mencari kesamaan antara kita,bukannya perbezaan" "bekerjalah kerana ALLAH" bukan kerana sesiapa...renung balik kata2 Khalid bila Umar turunkan pangkatnya..."aku berperang bukan kerana umar,bukan kerana abu bakar dan juga bukan kerana Rasulullah...tapi,aku berperang adalah kerana ALLAH wa ISLAM...

    marilah kita semua duduk sama2 kat upm, dan bincang masalah ummat dan cuba untuk selesaikannya dengan cara yang berhikmah...

    kita juga boleh buat surat ataupun memorandum kepada bhep atau terus kepada dato' naib canselor, untuk mansuhkan kelab ikatan kristian dan katolik yang terdapat di upm yang berdaftar di bawah bhep...tapi,kena ingat...ikatan kristian adalah protestan...yg ni lebih hebat sebarkan da'ayah...mengikut kajian ana dengan sahabat di upm. (akhi Fuad, PERIHATIN MALAYSIA)

    ReplyDelete
  6. asif jiddan atas keterlanjuran 'merojakkan bahasa'..

    syukran atas pendapat enta dlm isu kristianisasi ni..

    insyaallah, lepas ni kita bekerjasama n bersatu dlm menangani ancaman agama lain bukan sahaja di UPM, tetapi diseantero dunia..

    buat kerja islam bukan senang, semuanya perlukan pengorbanan..bercakap mmg mudah, tapi nk laksakan apa yg dicakap, itu yg payah..

    moga ALLAH swt mempermudahkan usaha dakwah kita selepas ini..

    Allah Akbar!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails