Followers

Friday, July 03, 2009

UKhuW@H :)

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Bertemu kembali :) Salam rejab utk smua. Selamat berpuasa :)

Actually xde idea nak tulis, tapi sahabat ana kata, awk ni suka menulis kan. Utk long term, rasa cam nak wat buku lak..angan2 dlm sedar..he8..hasrat itu dipendam kerna ana x la pandai menulis sgt. Sket2 blh la. Sebab tu asah penulisan dlm blog jerk..

K, back 2 topic..

Ukhuwah. Ya! Satu perkataan yang membawa 1001 maksud. Dalam bahasa arab, ada kalimat "ukhuwah" (Persaudaraan), ada kalimat "ikhwah" (saudara seketurunan) dan "ikhwan" (saudara bukan seketurunan). Pendek kata, ukhuwwah ni 'persaudaraan' :)

Bagaimana ukhuwah berlangsung, tidak lepas dari faktor penunjang. Faktor penunjang signifikan membentuk persaudaraan adalah persamaan. Semakin banyak persamaan, baik persamaan rasa mahupun persamaan cita-cita maka semakin kukuh ukhuwahnya. Ukhuwah itu cukup indah bila smuanya kerana Allah.

Untuk posting kali ni, ana sentuh bab ukhuwah ana n sahabat2. Sahabat2 seakrab. Alhamdulillah, stakat ni ana dkurniakan dgn sahabat2 yg cukup memahami diri ini yg dhoif. Syukran jiddan! Sedikit picisan kembara..

Bermulalah cerita, recently, ana dok kat Kolej Canselor, UPM iaitu my fren's college. Cadang singgap jap je tp die ajak tdoq sana. Ia berlarutan until 3 days! Saat ukhuwah bersemi bila smua barang dia jadi barang ana. Bagai tiada jurang antara kami. Ketawa, susah senang dihadapi bersama walaupun seketika. Bila berpisah kejap, rasa rindu memuncak. Bila berjumpa, syahdunya. Paling gembira, bila mereka mengajak kearah keredhaan tuhan.

Solat subuh disurau. Walaupun terpaksa lalu blog muslimin, itu bukan alasan utk tidak menunaikan solat jemaah! nak seribu daya, x nak seribu dalih yer. Ajak qiam, puasa sunat, solat sunat, mathurat, tazkirah, dhuha, wat keje gerakan islam n mores. Nampak cam remeh kan? tapi kita buat hari2 ker?? Tepuk dada, tanya iman T_T teringat zaman skola, smua benda tu wajib dibuat. Tapi bile dah masuk Matrix, Univ..x istiQamah. Begitulah insan kini. Sedeh bila x apply kat diri sendiri..

“Janganlah engkau meremehkan kebaikan (apa saja yang datang dari saudaramu), dan jika kamu berjumpa dengan saudaramu maka berikan dia senyum kegembiraan.” (Hadis Riwayat Muslim)

Actually dah knal depa lama dah. Cuma x bersama. Bila dah bersua, persaudaraannya terlalu indah. Moga ukhuwwah yg dibina although 3 DAYS!, kekal buat selamnya n sebagai mauidzoh dalam diri..insyaallah :) Ya allah, diriku terlalu sayangkan mereka T_T

Oleh kerana itu sebagaimana dikatakan oleh rasul SAW, agar seluruh manusia itu menjadi saudara antara satu dengan yang lainnya, "Wakunu 'ibadallahi ikhwana." (Hadis Riwayat Bukhari)

Akhir kalam, semaikan lah ukhuwwah dengan sahabat2 anda. Pandai2 lah cari sahabat yer kawan2. Org kata (tp x taw la sape yg kata), kalo nak nilai peribadi seseorang itu, lihat pada teman nya. Jika soleh, maka baik lah peribadi tu dan begitu juga sebaliknya. Kullu 'amun wa antum bikhoir insyaallah..

Ikhwanul Muslim,
Langkah kalian penggerak jihad
Seruan kalian penggema syari'at
Sikap kalian ciri pemimpin sejati
Yang meninggikan Islam
Di atas Qur'an dan Sunnah

Akhwatush Sholihah
Doa kalian penyangga hati
Izzah kalian penyemangat jiwa
Sikap kalian ciri bidadari
Pendamping para mujahid
Di bawah cinta sang Robbi

Allahu Akbar...Allahu Akbar
Bangunlah wahai aktivis dakwah
Bulatkan tekad, satukan ukhuwah
Pembela umat, eratkan persaudaraan

Allahu Akbar...Allahu Akbar
Bangkitlah wahai aktivis dakwah
Nyalakan semangat, jangan pernah gentar
Hadapi segala rintangan, enyahkan kebathilan

Allahu Akbar...Allahu Akbar
Berjuanglah wahai aktivis dakwah
Jauhi maksiat, tumpas kedzaliman
Penerus perjuangan para tentara Alloh

Allahu Akbar...Allahu Akbar
Bergeraklah wahai aktivis dakwah
Penegak syiar Islam, penggerak sunnah
Bukti cinta para perindu Jannah


“Tidak ada dua orang mukmin yang berjumpa lalu berjabatan tangan melainkan keduanya diampuni dosanya sebelum berpisah.” (H.R Abu Daud dari Barra’)


bingkisaNurani:
unhuwah abadan abada lilla hita'ala! amen..


2 comments:

  1. wah,seronoknya.. rugi plak x ikut awk g kc hri 2 =(
    bersahabat lillahi taala infah terasa..

    xpe la,mase 2 kite ade tanggungjwb len,nanti jgn lupe ajk kite ye..=)

    ReplyDelete
  2. takpe, nnti kite g KC sama2 deh..

    ukhwah disana cukup manthop..

    ukhwah serumpun pun manthop juga :)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails