Followers

Wednesday, January 18, 2012

Peraduan Koleksi Nasyid Tersohor

Salam wbt.


Kehadapan semua pencinta nasyeed tanah air (ni ayat Encik R).

Saya sekarang tengah masuk Peraduan Koleksi Nasyid Tersohor, jadi saya sangat memerlukan bantuan anda untuk menge'LIKE' slogan yang saya cipta bersama Encik R ♥♥♥

Cara LIKE:
1) Pergi link ni: Peraduan Koleksi Nasyid Tersohor (klik disini)
2) Cari nama saya, Nadirah Ahmad Azam
3) Klik LIKE pada slogan saya

Slogan saya:

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatuh.

"Saya mahu CD Koleksi Nasyid Tersohor terbitan Universal Music kerana nasyid merupakan wasilah hiburan yang menrejuvenasikan semangat dakwah setiap insan kearah deenul haq sebagai cara hidup disamping memartabatkan industri nasyid selari dengan peranan hiburan islamiyah dalam mentarbiyah dan mengislahkan masyarakat."

Setakat ni saya baru mendapat 20 LIKE jauh meninggalkan pesaing lain (ayat sederhana poyo). Kendatipun begitu, ia bukanlah jaminan saya untuk merangkul hadiah CD tersebut secara percuma kerana tarikh tutup peraduannya pada 14 Februari 2012. Macam-macam boleh jadi cik jah..

Akhir kalam,
kullu 'am wa antuk bikhoir,
saya mendoakan kebahagiaan anda dunia akhirat :)

Read More :D

Friday, January 13, 2012

Nadirah♥Rodzi ~maafkan aku suamiku

Salam wbt.

Entri kalini pendek dan sedikit jiwang.

Terima kasih kepada mereka yang tidak putus-putus mengusya blog saya, banyak inbox fb yang diterima menyokong karya penulisan saya.

14 Januari 2012

Pertama, Selamat Hari Lahir diucapkan kepada adik yang dikasihi, Mawaddah Bt Ahmad Azam, kullu 'am wa enti bikhoir (jadi muslimah solehah yer ;)

Kedua, harini saya bahagia sangat. Entah kenapa.
(pesanan: dibawah ni ayatnya jiwang yang teramat karat, sediakan bekas untuk termuntah ;p)

Sarapan tadi kami makan bersuap, setiap suapan kemulutnya dari tanganku begitu juga suapan kemulutku dari tangannya.


Mungkin terlalu rindu dengan Encik R. Rindu. Rindu. Dan Rindu. Itu sahaja kalimah yang terzahir ketika ini (uweksszzz ;p). Rasa macam dah lama kami tak jumpa, walhal setiap hari Encik R berada disampingku. Kasihan ku lihatnya, setiap hari tanpa jemu, tanpa lelah, tanpa songeh, terus tetap keluar mencari rezeki demi untuk memberi kemewahan kepadaku. Kerjanya dari isnin-ahad, tiada kompromi!

Abang sayang, maafkan sayang andai pernah terguris dimana-mana sudut hati abang, maafkan sayang andai abang pernah kecewa dengan sikap sayang, maafkan sayang andai tidak sesempurna dimata abang, maafkan sayang andai tidak upaya menjadi penyejuk dimata penawar dihati abang, DAN maafkan sayang andai tidak mampu menjadi bidadari yang terbaik untuk abang walaupun sayang bercita-cita besar untuk menjadi ketua bidadari untuk abang disyurga, tetapi layakkah sayang?

Terima kasih suamiku kerana telah menerimaku sebagai pelengkap hidupmu, benar aku tempang tanpamu wahai lelaki berwajah tenang. Cinta dan sayangku untuk kaum adam sungguh hanya untukmu. Mana mungkin ku lupa ketika aku masih muda, kau melamarku dan membawaku ke daerah kita, di sana kau layan ku seperti permaisuri dan kau sebegitu sabar melayan kerenahku. Membetulkan ku penuh hikmah. Siangmu kau bekerja demi aku di rumah, pulang dari kerja kau bantuku di rumah, mana mungkin kasih sayangmu itu ku abaikan.

Maafkan aku wahai suamiku, andai pernah aku bermasam muka atau menyimpan rajuk yang lama, bukan niatku untuk merusuhkan jiwamu.

Ya Allah, Engkau menjadi saksi kebaikan suamiku, ampunkan segala dosa-dosanya pada setiap titik keringat yang jatuh dan pada setiap air mata yang mengalir. Tuhanku, saksikanlah kebaikan hambamu ini, jadikanlah aku isteri yang menyejukkan jiwa sepertimana dia menjadi suami yang mendinginkan atma. Wahai Tuhan yang dengan kuasa dan izinMu Engkau menyatukan kami, kuatkanlah ikatan amanah ini yang dibina atas dasar cinta kepadaMu, moga ikatan ini menjadi penyelamat kami daripada api nerakaMu - Fikrah islam.com

*Rindunya kat abang, tak dapat kita nak tengok tv sama2 separuh akhir badminton Malaysia Open petang ni..*






Bagi yang tertinggal tren, entri kalini sudah masuk episod yang ke-5
Drama 1: Nadirah♥Rodzi ~cinta selepas kahwin
Drama 2: Nadirah♥Rodzi ~kumbang bukan seekor
Drama 3: Nadirah♥Rodzi ~saling melengkapi
Drama 4: Nadirah♥Rodzi ~tanggungjawab suami isteri


Read More :D

Thursday, January 12, 2012

Wanita = Sensitif?

Salam wbt.

Dua bilah kayu disatukan dengan paku. Dua ketul bata disatukan dengan simen. Dua hati di satukan dengan apa? Jawabnya, dengan iman. Dua hati yang beriman akan mudah disatukan. Jika dua hati mengingati yang SATU, pasti mudah keduanya bersatu. Begitulah dua hati suami dan isteri, akan mudah bersatu bila iman di dalam diri masing-masing sentiasa disuburkan.

Bukan tidak pernah terguris. Bukan tidak pernah bertelagah. Tetapi jika di hati sama-sama masih ada ALLAH, perdamaian akan mudah menjelma semula. Yang bersalah mudah meminta maaf. Yang benar mudah memberi maaf. Tidak ada dendam memanjang. Masam cuma sebentar. Pahit hanya sedikit. Itulah yang ditunjuk oleh teladan rumah tangga Rasulullah s.a.w. Ada ribut… tetapi sekadar di dalam cawan. Ada gelombang… tetapi cepat-cepat menjadi tenang

- Ustaz Pahrol Mat Juoi

Wah, takutnya topik kalini. Sedang saya melayari encik google harini, saya tertarik dengan satu sifat para wanita. SENSITIF! Sensitif ni kawan-kawannya termasuklah air mata dan merajuk. Macam mengada je kan wanita ni, sikit-sikit nak nangis, nak merajuk bagai, masalahnya sebesar kuman tapi macam sekecil gajah! Pening cik jah memikirkannya.

Contoh Situasi: (Puan Supinah & Encik Suparman):

"hubby, tolong manja angkat jemuran jap, bunyi guruh tu..." Puan S meminta tolong suaminya sementara dia sibuk memandikan boboiboy.

"jap2, tengah tengok LCW vc LD ni, huiyyo...cantik betul smash Chong Wei ni... "

Maka, berderailah permata jernih dari bibir mata Puan S. Huh! gampangnya wanita menangis bukan?

Mengikut kajian, 70 % tenaga yang digunakan dalam otak lelaki akan berhenti ketika dia berehat. Sedangkan otak wanita, 90 % tenaganya akan tetap berkerja. Ia membuatkan wanita cepat sensitif dan mudah terasa.

Tambahan itu, sifat wanita ini sentiasa ingin dikasihi sokmo. Bila sesiapa sahaja terutama orang yang disayanginya seakan tidak mengambil berat tentang dirinya, mulalah drama air mata wanita terebut. Perkara ini nampak kecil tetapi amat terkesan dijiwa cik peah.

Wanita ni memang diciptakan oleh Allah swt dengan sifat lemah lembut dimana dikurniakan 9 nafsu dan 1 akal. Akal yang satu itu sajalah digunakan untuk mengawal sembilan nafsunya yang lain.


Jadi, wahai kaum adam, bimbinglah hawa dengan sebijaknya kerana kau dikurniakan 9 akal yang mampu memandu arah 1 nafsumu. Sesungguhnya wanita diciptakan dengan (sifat seperti tulang rusuk yang bengkok) dari antara tulang rusuk ialah yang paling atas. Bila kamu cuba-cuba meluruskannya, boleh memecahkannya dan bila dibiarkan akan tetap bengkok. Kerananya peliharalah wanita dengan baik ♥♥♥

Read More :D

Tuesday, January 10, 2012

Januari 2012

Salam wbt.

Memang sifar idea nak update blog. Hati kosong. Terasa lapang.

Jalan2 dengan famili mertua di Melaka


Terima kasih kepada sahabat yang memberi galakan. Kata mereka suka membaca blog saya. Rasa seronok pula (mula perasan dah) walaupun hakikatnya ntah apa2 yang diomonginnya, haih~

Encik R awal-awal lagi sudah pergi kerja. Abehtu, Puan N goyang kaki? Terus terang saya katakan, saya masih menunggu pinangan dari KPM, untuk rayuan KPLI bagi Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) ambilan Januari/Februari 2012. Untuk makluman, GSTT sudah dimansuhkan bagi pengambilan tahun 2012.

Pengalaman GSTT baru setahun, jadi permohonan saya ditolak. Sayarat untuk KPLI ambilan Disember 2011 mestilah melebihi setahun. Setelah dikecewakan, serasa macam tidak ada perasaan untuk menunggu keputusan akhir bulan ini pula. Kalau dapat alhamdulillah, kalau tak dapat, saya akan cuba pula CFS (Contract For Servive) /Guru Ganti SMKSKI/Ustazah di Al-Farabi/Muallimah di HIRA'/termenung je la cik jah....

"Sayang jadi suri rumah sepenuh masa boleh abang?" Encik R menjawab persoalanku dengan seukir senyuman.

"Setelah berusaha, kita serah pada Allah sahaja", Encik R mententeramkanku.

Jadi, disepanjang seminggu lebih saya menganggur dirumah, saya isikan dengan segala ilmu rumah tangga yang diperoleh dari pelbagai sudut. Perbaiki yang kurang, kukuhkan yang telah manthop.

Masih ingatkah anda dengan Ayam Halia Cikgu, Makaroni Bakar Roos, Kuih Mazola Teacher dan Mee Kuah Nenda? Takkan nak masak benda sama je kan.

Saya gatal2 cuba resepi baru. Sebilangan hidangan saya masak untuk suami adakalanya pertama kali. Rendang ayam, maggi goreng, pengat pisang, bubur, sambal petai dan lain-lain dibedal sahaja dalam kuali. Janji sedap dan berkhasiat (khasiat ker ^^!). Elok juga sambil cik jah, cik bedah, cik senah masak, kita amalkan surah al-kauthar, insyaallah apa yang dimasak tu akan menjadi. Entri selepas ini saya akan kongsikan resepi terbaru yang saya dapat di timeline bingkisaNurani.

Doakan yang terbaik untuk saya yer kawan-kawan, moga ada rezeki KPLI untuk Puan Nadirah Ahmad Azam :) maciiih semua ♥♥♥

Read More :D

Thursday, January 05, 2012

Benarkah wanita terlalu kompleks?

Salam wbt.

Harini saya berhenti kejap tentang topik Nadirah♥Rodzi (alasan betuii cik jah ni <--- sebenarnya dah takde idea nak tulis apa). Entri kalini saya bawakan kepada anda 2 situasi yang seakan sama menggambarkan bahawa kaum hawa cukup kompleks. Eh eh eh, nanti dulu, kompleks atau teliti? Anda sendiri menilainya...



SITUASI 1












Sumber gambar: Encik google



SITUASI 2


Lelaki

1. Waktu lunch, jalan ke tempat makan
2. Sampai kedai makan, masuk
3. Ambik Pinggan
4. Letak nasi
5. Letak Lauk
6. Ke kaunter, Bayar nasi dan Air Sekali
7. Makan
8. Habis
9. Balik Opis or
10. G surau

Perempuan

1. Waktu lunch, jalan ke kedai makan
2. Perhatikan orang waktu jalan
3. Sempat mengumpat dulu
4. Sambil jalan betulkan tudung, tgk baju sendiri, tgk kaki
5. Tengok baju orang lain, especially yang cantik dr baju sendiri.
6. Sampai kedai makan, jenguk-jenguk dulu
7. Ramai orang,cari kedai lain.
8. Jalan lagi
9. Dah puas ati..masuk..
10. Survey lauk dulu 2, 3 minit.
11. Carik2 pinggan, ambik pinggan
12. Belek-belek pinggan, bersih ke?? tak bersih?..eeeeiiii. .
13. Dah puas ati, ambik nasi
14. Ambik nasi ceduk sikit-sikit
15. Tak sah kalau tak ceduk 2/3 kali
16. Buang balik nasi.banyak. .
17. Tak puas ati, banyak lagi..buang lagi..(tinggal sejemput)
18. Godek2 sikit nasi dalam pinggan 2minit
19. Carik lauk. Survey dulu keliling meja. Tenguk sana, tenguk sini
20. Jengok dlm bekas lauk, ambik kuah sikit
21. Jengok bekas lauk lain, ceduk kuah sikit lagi
22. Jengok lagi? sambil tu tengok2 orang, jeling-jeling
23. Ambil lauk
24. Pusing lagi
25. Carik sayur pulak!
26. Ambik sayur selepas survey dan keliling 2 minit
27. Ke kaunter bayaran
28. Tgk2 nasi dlm pinggan
29. Berbisik ngan kawan “alaamak byk la aku ambik”
30. Sampai depan kaunter “berapa?”
31. Bukak dompet..belek2 celah kad2 bank, celah kad2 nama, celah gambar2..
32. Keluarkan duit
33. Buat isyarat mata ngan member (sbb nasi mahal)
35. Tutup dompet. Ambik nasi
36. Tinjau-tinjau tempat duduk.
37. Jumpa tempat duduk..alamak kotorlah!!!
38. Cari tempat duduk lain
39. Jumpa. Duduk..
40. Alamak. Air tak order lagi
41. Tinjau2, carik org order air..sambil tangan betulkan tudung
42. Order air
43. Bangun
44. Ambik sudu
45. Duduk
46. Bangun
47. Ambik Tisu
48. Duduk
49. Air sampai
50. Belek dompet (Step tadi)
51. Bayar
52. Tutup
53. Minum air
54. Start makan
55. Tengok-tengok orang sambil makan
56. Makan separuh..kenyang
57. Sebab dah minum air
58. Letak sudu, letak garpu
59. Pinggan tolak tepi
60. Borak2 kater makanan tak sedap
61. Ngumpat2..tg korang
62. Pukul 2, naik opis..
63. Ambik beg makeup, g surau!!!!!

Sumber: missfauzani



Haaaaa, apa kata anda? Kompleks atau teliti cik jah oiii (;



Read More :D

Wednesday, January 04, 2012

Nadirah♥Rodzi ~tanggungjawab suami isteri

Salam wbt. Terima kasih kerana membuat pilihan untuk membaca blog saya.

Sungguh ku cemburu engkau bakal melangkah
ke alam perkahwinan...
bukan cemburu kerana engkau menemui cinta
terlebih dahulu...

tetapi,,
cemburu kerana kau bakal menyempurnakan separuh dari agamamu...

cemburu kerana setiap tindak baikmu terhadap pasanganmu bernilai ibadah..
cemburu kerana engkau berjaya menyempurnakan sunnah Nabi kita..
cemburu kerana engkau bakal menjadi penyambung umat Nabi Muhammad...

sesungguhnya aku cemburu namun turut berbahagia kerana
syaitan bakal menangis melihat satu lagi pasangan dari kalangan
hamba-Mu mendirikan rumahtangga demi menggapai redha-Mu....

Sesungguhnya hanya pada-Mu aku berdoa dan berharap..
janji-Mu itu pasti...
akan ku sabar menanti....~_~ ♥

sumber puisi: facebook

********************************************

Mutakhir ini, saya mendapat kekuatan untuk menulis blog kerana galakan dari Encik R. Rupanya dalam diam blog saya ni mempunyai peminat fanatik dan misteri! sungguh tak sangka encik suami selalu meng'usha' dan membuat jelingan ke arah blog saya dari sebelum kami nikah sehinggalah ke saat ni, dari sebelum saya jatuh chenta hinggalah chenta yang meluap-luap.. **wink-wink**

"sayang bila nak update blog?"

Waduh2, soalan cepu yang tersangatlah cemas. Bila yer agak-agaknya cik jah?

Entri kalini berkisar tentang tanggungjawab dan pengorbanan. Waduh2, sekali lagi saya bukanlah orang yang layak untuk berbicara topik yang saya rasa sangat berat ni. Cuma saya ada pandangan tersendiri yang ingin dikongsi bersama anda.

Ikuti perbualan santai saya dan sahabat dunia akhirat saya, ustaZAH hidayah :)

Madu Utama:
bahaya bace blog awak, dah sangat menjiwa2..
uhuhuhuhuuu~~
buat i rasa x sabar nak kawen u..
hahahahahaha.
8 hours ago · Unlike · 1


Nadirah Ahmad Azam:
jiwang karat sangat kerrr? i x penah tulis cintan cintun tau, ni first time, khas untuk suami i (:
8 hours ago · Like · 1

Madu Utama:
beselah tu..
kan u baru nak rase bercinta..
mcm nih laa...
belum i lagi.. kot ado yg muntah "HIJAU" nnt..
ekekekekekeke...
8 hours ago · Unlike · 1


Nadirah Ahmad Azam:
♥ u target kawen bila zah?
8 hours ago · Like

Madu Utama:
hik hik hik...
hujung 20-an, awal 30an..
hehehehe....
x sedia nk pgang komitmen..
hahahahahahaha...
8 hours ago · Unlike · 1


Nadirah Ahmad Azam:
lewat nye zah, serius sy cakap zah, mmg la tanggungjawab sbgai isteri tu berat, tapi allah seimbangkan dgn kenikmatan n kebahagiaan rumah tangga ♥ percayalah u :)
8 hours ago · Like · 1

Madu Utama:
uhuhuhuhuhuhuuu~
i x sedia lagi la u...
takut kot...
amanah berat tu.. i sendiri tunggang langgang..
jodoh pon sangkut kat mana tah x jelma lagi..
hehehehe....
8 hours ago · Unlike · 1


Nadirah Ahmad Azam:
u jangan cakap camtu, i pun rasa x layak nak kawen, tapi bila dah kawen, automatically tanggungjawab tu macam tangan ketiga kita..
8 hours ago · Like · 1

Madu Utama:
u memang da layak...
u besa jd kakak, i nih....
ngan anak buah pon i x leh mengalah..
aritu anak buah amik subang i.. i nak nanges tau...
pastu i merajuk ngan mak coz bg dia amik..
uwaaaaaaaaaa......
i x sedia lagi loh...
muahahahahahahaha....
8 hours ago · Unlike . 1


Nadirah Ahmad Azam:
subang? zah2... u mmg klakar la, xpe zah..slow2..insyaallah, boleh punya..
8 hours ago · Like · 1

Madu Utama:
insya-Allah....
huhuhuuu.... u doakan i tau...
huhuhuhu....
8 hours ago · Unlike . 1


********************************************

MUNGKIN ramai dari anda yang belum berkahwin dan teringin berkahwin tetapi belum bersedia untuk berkahwin, siapa setuju sila LIKE entri ini. Tapi kalau dah kahwin, lagi digalakkan LIKE (promote nampak -_-')

Maksud bersedia tu banyak. Kewangan, keluarga, komitmen, tanggungjawab dan lain-lain yang difikirkan patut. Mari kita kupas isu tanggungjawab.

Tidak dinafikan, apabila anda berkahwin, maka tanggungjawab melebihi segalanya. Tidak kira samada tanggungjawab isteri kepada suami dan begitu juga sebaliknya. Suami wajib memberi nafkah kepada isteri dan isteri pula wajib taat kepada suami selagi tidak melanggar syara'.

Sebelum kahwin, saya sendiri rasa tak mampu, layakkah aku kahwin, diri sendiri pun tak terurus, ni nak urus orang lain? oh dunia, mampukah aku? mampu ker cik jah? sehingga ke saat lafaz sakinah, diri ini masih tidak percaya, beberapa minit ketika itu aku akan bergelar isteri dan mampukah aku?

Wahai cik Nadirah, (puan la..), awak mampu! tiba-tiba kata keramat tu lahir dari hati yang percaya bahawa saya mampu. Dan alhamdulillah, selepas sah diijabkabulkan dengan Encik R, saya cuba menjalankan amanah ni dengan sebaiknya. Kendatipun terdapat kekurangan, saya akan baiki dan mengambil ibrah dari yang lepas. Encik R menerima segala kekurangan saya dan saya juga begitu menerimanya seadanya.

Memasak, membasuh, melipat, menyapu, menyusun, mengelap, menggosok dan segala mak nenek kerja rumah akan terasa ringan apabila kita merasai kenikmatan alam rumah tangga. Memasak pun boleh tersenyum. Sebelum ni agak tidak rajin memasak (kantoi cik jah!), tetapi selepas bergelar isteri, secara automatiknya segalanya berlaku diminda separa sedar. Eh, senang pulak mengemas dan memasak, selalunya malas je. Sebab apa? T.A.N.G.G.U.N.G.J.A.W.A.B (:

Tetapi jangan risau sahabat2ku, bukanlah bermakna anda akan menjadi kuli kepada suamimu, tetapi sedarlah, bahawa segala kebaikan yang kamu laksanakan kepada suamimu sangat bernilai disisi Allah, dikira sebagai ibadah dan diganjari syurgaNya insyaallah. Tambahan itu, Allah swt akan seimbangkan kepayahan kita dalam melaksanakan tanggungjawab dengan kenikmatan dan kebahagiaan yang tiada tara. Apalah sangat melakukan rencah kerja rumah jika dibandingkan dengan dikurniakan suami yang sangat memahami dan sebagai pelindung menjadikan kita cukup selamat dibawah jagaannya. Percayalah u ollss (:

Daripada Anas, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda yang bermaksud:
“Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai.” (Hadis Riwayat Ahmad)
Memang mudahkan kaum hawa ni nak masuk syurga, tetapi kenapa yang mudah itu kenkadang susah untuk kita buat? tepuk dada tanya iman. Yang lagi menakutkan apabila ianya telah dimudahkan, tetapi ramai pula wanita yang terjunam ke neraka. Nauzubillah.

Dalam hadis yang lain, Rasulullah s.a.w menjelaskan tentang wanita penghuni Neraka, baginda bersabda :
“ … dan wanita-wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya mereka telanjang, melenggak-lenggokkan kepala mereka kerana sombong dan berpaling dari ketaatan kepada Allah dan suaminya, kepala mereka seakan-akan seperti bunggul unta. Mereka tidak masuk Syurga dan tidak mendapatkan wanginya Syurga padahal wanginya boleh didapati dari jarak perjalanan sekian dan sekian.” (Hadis Riwayat Muslim dan Ahmad)


Oklah, sebenarnya jari-jemari ni serasa nak menari dan bermai-main lagi atas keyboard ni, tetapi cukuplah setakat ni dahulu, insyaallah lain waktu, saya sambung (:

pssst: abang, sayang dah update blog ni, jangan lupa yer, janji kita nak naik XD Theater - cosmic coaster kat library shah alam yang baru tu, hihi ♥♥♥


Read More :D
Related Posts with Thumbnails